Прикордонна «Стіна» не повинна відокремити від України Донецьку та Луганську області. Таку думку висловив Forum'у голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук, коментуючи оголошення прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка про запуск проекту під назвою «Стіна» для зміцнення українсько-російського кордону.

Філіпчук зазначив, що зміцнювати кордон державі необхідно.

«Я все життя боровся, щоб кордони були відкриті, і вважав, що вони у сучасному світі - це пережиток середньовіччя. Але сьогодні навіть такий противник кордонів як я має визнати, що ідея правильна. І така «Стіна» може стати ефективною перешкодою для переходу найманців для військового вторгнення», - сказав експерт.

Філіпчук наголосив, що найбільш важливим для України є питання визначення меж деяких районів Луганської та Донецької областей.

«Питання - що робити з тими районами Донецької та Луганської областей, які захоплені озброєними формуваннями, і з тією частиною кордону, яку ми не контролюємо? Тут є серйозні питання до керівництва (країни - Ред.) - як вони це уявляють? Тому що будувати таку ж стіну на кордоні районів Луганської та Донецької областей - це не те ж саме, що робити її на кордоні України і Росії. Жах охоплює на думці, що ми можемо мати частину нашої країни, обгороджену такою «стіною». Тут треба добре подумати, перш ніж будувати стіну. Хоча і потрібно мати чіткий адміністративний кордон, якщо нам нав'яжуть «придністровізацію» ДНР і ЛНР», - зазначив аналітик.

При цьому експерт висловив думку, що для будівництва прикордонної «Стіни» не потрібно багато коштів.

«Зробити «Стіну» технічно нескладно, ні з точки зору інженерної, ні фінансової. З точки зору державних коштів - це копійки, якщо подивитися на інші статті державних видатків - на виділення мільярдів субсидій для вугільної промисловості, наприклад. Навіть за третину цієї суми можна побудувати не лише стіну, але й встановити відеоспостереження, або колючий дріт і мінні перешкоди», - сказав Філіпчук.

Нагадаємо, в Україні оголошено про запуск проекту під назвою «Стіна» для зміцнення українсько-російського кордону.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40