В Україні повним ходом йде призов на строкову військову службу. 28 серпня ц.р. Рада національної безпеки та оборони вирішила відновити призов до Збройних сил України. Військкомати відреагували блискавично, і вже через кілька днів молоді українці стали отримувати повістки.

Хто піде служити

Про те, яким буде осінній призов-2014, ForUm'у розповів заступник глави Київського міського військкомату підполковник Ігор Слюсаренко.

«Цей призов нічим не відрізнятиметься від попередніх призовів, - повідомив він. - Повістки отримують молоді люди від 18 до 25 років, у яких немає звільнення або відстрочки від призову на строкову військову службу. Осінній призов проходить з 1 жовтня по листопад цього року».

У той же час, за словами Слюсаренка, кількість призовників ще точно не визначена. Це питання мають вирішити у Кабінеті Міністрів.

«Коли буде постанова уряду, стане ясно, скільки призовників підуть служити, - сказав він. - І тільки тоді можна буде говорити про те, чи виконаний план за призовниками».

Повістки ж нині отримують всі українці призовного віку. Але ті, хто не має повної вищої освіти, служитимуть рік, що стосується випускників вишів, то вони зможуть віддати борг Батьківщині за 9 місяців.

«Хочу заспокоїти всіх батьків і самих призовників, що в зону АТО «строковиків» не відправлятимуть, вони будуть розформовані за своїми військовими частинами», - повідомив Слюсаренко.

Також у військкоматі розповіли, що цієї осені призиватимуть тих, хто під час минулого весняного призову пройшов медогляд та бесіди з працівниками військкоматів, але так і не потрапив до армії через те, що останній етап призову - відправлення у військові частини - був скасований.

Чи буде користь від армії

Цікаво, але не всі українські офіцери вважають, що з відновленням строкового призову відразу підвищиться обороноздатність нашої країни.

«Україна унікальна тим, що багато ініціатив у нас, в принципі, правильні. Але підводить реалізація, - розповів Forum'у підполковник Віталій Куликовський. - Скажімо, впродовж останніх десяти років кожні півроку підпадало під призов до 50 тис. українців. Кількість призовників щороку зменшувалася, але, тим не менш, у Збройних силах проходили службу близько 80 тис. «строковиків». Здавалося б, за десять років ми повинні були отримати 800 тис. підготовлених солдатів запасу. У разі війни вони стають «під рушницю» - і «ворог тікає, тікає, тікає...». Але наша біда в тому, що за рік строкової служби хлопці не отримували належних навичок. У нас і офіцери фактично тільки зараз починають отримувати настільки цінний бойовий досвід».

Незважаючи на це, Куликовський підтримує ініціативу відновлення строкової служби в Україні.

«Відновлення призову у країні, що воює, - це правильно, - вважає він. - Максимальна кількість громадян має пройти військову підготовку. Як в Ізраїлі. У разі війни мобілізованим із запасу доведеться лише освоїти нові зразки озброєнь. Ази вогневої підготовки та тактики ведення бою вони уже знають. Але для України дуже важливим є питання підготовки наших призовників. Хто і як їх навчатиме...».

За словами спікера генпрокурора Юрія Бойченка, цілком ймовірно, що навчати та проводити підготовчу роботу з призовниками будуть воїни, які повернулися із зони АТО або були поранені.

«Такі люди не дозволять давати хабарі або ухилятися від служби. Вони розуміють, що таке війна і що таке Батьківщина. Для них це святе», - сказав він.

Що кажуть призовники

ForUm не міг оминути самих призовників та їхніх батьків у цьому питанні. Ми поцікавилися, чи хоче нинішня молодь ставати на захист Батьківщини і йти служити в армію.

«Я ще не отримував повістку, а якщо отримаю, то постараюся «відкосити». Грошей дам. Викинути рік із життя, за який можна зробити дуже багато, - для мене велика розкіш. Потім складніше влаштуватися на роботу. Адже наша армія - це будувати дачі генералам». - Сергій, 24 роки, журналіст.

«Я не хочу йти в армію і вважаю, що армія має бути контрактною. Мені здається, я принесу більше користі своїй країні, працюючи там, де зараз працюю. До речі, ми не тільки від своєї заробітної плати віддаємо частину на допомогу АТО, але й збираємо самі різні суми і передаємо волонтерам. Я вважаю, що кожен повинен займатися своєю справою». - Олег, 23 роки, програміст.

«Я би хотів піти в армію, оскільки захист Батьківщини є обов'язком для кожного нормального чоловіка. Ніде так не навчать життя, як в армії. Там можна здобути спеціальність і залишитися далі служити. Або після служби піти працювати в МВС або пожежником. - Юрій, 20 років, різнороб.

«До армії йти не хочу. У мене тато військовий, і я знаю, що на мене чекає. Краще буду навчатися. Та й дівчина у мене недавно з'явилася, не хочу її залишати, навіть на рік. Зате тепер до майбутніх іспитів для вступу до вишу серйозніше поставлюся, бо, якщо провалюся», - доведеться служити. - Іван, учень 11-го класу.

«Я б не хотіла, щоб мій син зараз йшов в армію. Хоч наша влада і каже, що не відсилатиме їх в АТО, але щось мені в це мало віриться. Нехай справжні військові й їдуть туди. Я, як будь-яка мама, переживаю за свою дитину. Хоча чоловік вважає, що Ваня повинен йти в армію. У нас є ще рік, може, все налагодиться і йому не доведеться служити». - Ніна, мама призовника.

P.S. Варто додати, що в Міністерстві оборони України ForUm'у так і не надали додаткової інформації про призов до армії. Працівники відомства повідомили, що призову немає і вони цим питанням не займаються, оскільки немає відповідного указу Президента. Це звучить дивно в той час, коли Інтернет уже рясніє різноманітними коментарями з цього приводу, в тому числі і від самого Петра Порошенка. А наше оборонне відомство, як завжди, все чогось чекає...

Георгій Раут, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

10324