Російський газовий монополіст «Газпром» учора, 10 вересня, скоротив постачання газу в Польщу ще на 45% й досі не пояснив польській стороні причину такого рішення, повідомила в четвер, 11 вересня, прес-служба польської компанії PGNIG, яка експортує російський газ у Польщу.

Сьогодні польська PGNIG провела засідання кризового штабу в зв'язку з обмеженням постачання газу з Російської Федерації, що є основним постачальником блакитного палива в країну.

«Постачання природного газу в рамках ямальського контракту в пунктах Дроздовичі (Україна), Кондратки (Білорусь) і Високе (Білорусь) далі не реалізовуються згідно з поданими компанією заявками. Дефіцит 10 вересня становив близько 45%», - зазначила прес-служба, повідомляє «УНІАН».

Раніше компанія PGNIG повідомила, що 9 вересня отримала на 24% менше від замовленого обсягу газу, а 8 вересня - на 20% менше.

Згідно з повідомленням PGNIG не замовляла обсягів газу більше, ніж дозволяє їй чинний контракт. Для того щоб компенсувати дефіцит палива, компанія почала закачувати газ через інші пункти на своєму західному і південному кордоні, зокрема з Німеччини та Чехії.

«PGNiG досі не отримала ніякої інформації від «Газпрому» про причини обмеження газових постачань до Польщі», - зазначила прес-служба.

Як раніше повідомляв ForUm, 10 вересня голова правління «Укртрансгазу» Ігор Прокопів заявив, що Росія почала обмежувати постачання газу до Польщі з метою завадити реверсному постачанню польського газу в Україну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

86