Сім'ї вимушених переселенців відмовляють в оренді житла у Києві через те, що вони виховують трьох дітей і приїхали з Луганської області. Про це Forum'y повідомили волонтери благодійного фонду «Медіа-ініціатива».

Ганна Гвоздь з чоловіком виховують трьох маленьких синів, молодшому з яких необхідно проходити обстеження і лікування в клініці ОХМАТДИТ, а також ходити у спеціальний садок для дітей з поганим слухом. Їм довелося виїхати з рідного Артемівська, після того як у місті почалися бойові дії. З середини липня сім'я живе в Києві, орендуючи маленьку кімнатку, яка не обігрівається, де колись розташовувалося швейне ательє. Незважаючи на зусилля друзів і волонтерів орендувати нормальне житло вони не можуть - господарі навідріз відмовляються брати до себе багатодітну сім'ю, яка приїхала зі сходу.

«Виїхавши з Артемівська, ми думали влаштуватися у Львові, але оскільки молодший син у нас не чує, то для нього потрібен спеціальний садок і нейрохірургічна клініка. Там не знайшлося таких установ. Тому ми намагалися підшукати щось в Калуші Івано-Франківської області, але там вимагали прописку, якої у нас не було. 16 липня ми приїхали в Київ», - розповідає мама Ганна.

«Платити за оренду квартири ми можемо тільки близько 3 тисяч гривень. Як я розумію, це середня вартість однокімнатної квартири. Протягом чотирьох тижнів ми день у день дзвонили по оголошеннях. Нам говорили, що пропозиція актуальна, тільки, мовляв, представтесь, хто ви, скільки вас. Я відповідала, що житло шукаємо ми з чоловіком і троє дітей. Після цього відразу відповідали, що господарі квартири не хочуть пускати мешканців з дітьми. І все. Іноді думалося, невже це живність якась... Ще нас запитували, де ми всі будемо жити. Я відповідала, що ліжко-місце ми знайдемо, друзі в цьому допоможуть. Але головне, щоб це було нормальне житло. А потім почалася хвиля відмов через те, що ми зі сходу. Всі казали категорично «ні», щось на кшталт «ми знаємо, які ви». Але рівняти всіх під одну гребінку...є ж хороші люди», - продовжує вона.

За словами Ганни, не має значення, в якому районі буде житло, і це буде квартира чи приватний будинок. Питання стоїть дуже гостро, адже жити в колишньому ательє можна буде в кращому разі ще близько місяця - батарей в приміщенні просто немає.

«З пошуками квартири допомагали і знайомі, і волонтери. Але все одно кажуть, що з трьома дітьми нас не візьмуть. Але ми ж плануємо довго орендувати цю квартиру. Ми готові, коли будемо виїжджати, навіть ремонт зробити. Найбільша шкода, якої можуть завдати діти, це розмальовані стіни... Ми ж не проти відшкодувати збиток, якщо знадобиться. Але поки все зависло в повітрі», - нарікає Ганна.

Пошуками житла також зайнялися волонтери фонду «Медіа-ініціатива». Якщо Ви можете допомогти, пишіть на електронну пошту ([email protected]) або ж телефонуйте за телефонами, зазначеними на сайті фонду.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214