Продаж акцій українських підприємств на західних біржах – чистий піар-хід уряду. Таку думку висловив Forum'у президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Проект, який задекларував уряд щодо розміщення акцій (на західних біржах - Ред.) неможливий апріорі. Це чистий піар-хід. Уся біда в тому, що вибори. Під них дуже модно говорити, виступати, розповідати. А потім це все можна просто забути», - зазначив Охріменко.

Експерт припустив, що члени уряду неточно уявляють собі процедуру розміщення цінних паперів на зарубіжних біржах.

«Кабмін навіть приблизно собі не уявляє, як розміщуються цінні папери на закордонних біржах. Вони фантазують, не поцікавившись, наскільки це можливо зробити. З технічної точки зору - навіть зареєструвати випуск цих паперів неможливо, тому що вони суперечать міжнародній практиці фондових ринків», - пояснив експерт.

При цьому Охріменко підкреслив, що в Україні через нестабільну воєнно-економічну обстановку існує проблема з відтоком інвесторів.

«Для того щоб розміщувати хоч якісь цінні папери в межах інших країн, треба, щоб ці цінні папери котирувалися, і щоб покупці не боялися. А на сьогоднішній момент складно уявити покупця, який ризикне мати справу з Україною. У нас всі інвестори тікають», - сказав експерт.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що прийнято рішення про розміщення «пробних пакетів» акцій підприємств (до 5%), що належать державі, на західних біржах.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

61