Жити будемо погано, але недовго. Такий висновок на підставі прогнозу МВФ на 2014-2016 роки зробив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко

На його думку, інфляція наприкінці 2014 року в Україні становитиме 19%, у 2015-му - 9%, а в 2016-му - 6,9%.

«Згідно з останніми статистичними даними, середня зарплата українців в липні знизилася на 64 грн до 3537 грн на місяць. Але це ще не кінець. За тими ж розрахунками МВФ до кінця року українські зарплати скоротяться майже на 6%. І хоча в 2015-2016 вони зростатимуть (на 0,8% і 3,1% відповідно), це вселяє мало надій на світле майбутнє. По-перше, зростання обіцяє бути мінімальним і не зможе перекрити нинішнє падіння. Це цілком зрозуміло: бізнесу знадобиться час, щоб відродитися і почати підвищення зарплат. Та й загалом у МВФ вважають, що для зростання заробітків зараз не час і не місце - мовляв, попередніми роками наші доходи збільшувалися необґрунтовано швидкими темпами», - вважає Охріменко.

Він запевняє, що безробіття в країні за підсумками року зросте до 10%. «Для скорочення дефіциту бюджету уряду доведеться зменшувати державні видатки, насамперед за рахунок скорочення кількості вчителів та викладачів, яких на думку МВФ в Україні занадто багато», - сказав він.

Що стосується курсу, то згідно з прогнозами МВФ, наприкінці 2014 року долар буде продаватися по 12,5 грн, наприкінці 2015-го - по 13,3 грн, а до кінця 2016-го - 13,4 грн. Щоправда, каже Охріменко, найімовірніше, МВФ і сам не вірить у свій прогноз. І в кращому разі до кінця 2014-го нас чекає курс на рівні 15 грн, а в 2015-му - і вищий.

«Останнім часом неодноразово лунали заяви про те, що виходячи з нашого платіжного балансу, долар має коштувати 12 грн», - каже Охріменко. - Я бачу інше. За 7 місяців 2014 року дефіцит платіжного балансу становив майже 4,5 млрд доларів, у той час як торік спостерігався профіцит майже в $1,9 млрд. Тобто валюта йде з ринку

«Сьогодні НБУ не лише ввів 100%-й продаж валютної виручки експортерами, але ще й хоче повернутися до практики, коли регулятор управляє валютним ринком у ручному режимі», - каже експерт. - Ми це вже проходили в 90-ті роки, а закінчилося все гіпердевальвацією і двома курсами гривні – офіційним та чорним. Помилку довелося довго виправляти, але сьогодні складається враження, що Нацбанк вирішив взяти цю помилку на озброєння. Проте це не збільшить притік валюти від експортерів, а кількість схем з ухилення від повернення експортної виручки.

За словами експерта, платіжний баланс показує тільки одне: валюти вкрай мало, тому і ризик девальвації високий. Для того щоб гривня зміцнилася, потрібен профіцит платіжного балансу. Тобто потрібно, щоб українці масово поміняли валюту на гривні і припинили забирати валютні депозити, щоб зовнішня торгівля почала нормально працювати, а експортери перераховували валюту в країну. А постійна надія, що нам укотре дадуть борг, - це хибна практика.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

143