Олександр Клименко, екс-міністр доходів та зборів України, спростував чутки про отримання ним громадянства Казахстану. В інтерв'ю газеті «Аргументи і факти в Україні» (№ 37, від 10.09.2014 р.) він заявив, що був і залишається громадянином України.

«Я був і залишаюся громадянином України. І це єдина правда. Я не живу в Казахстані, навіть жодного разу там не був. Але ми з вами розмовляємо, говоримо про Україну, значить, душею я живу в Україні. А фізичне місце розташування з різних міркувань я називати не буду. Передусім, з міркувань безпеки. Не моєї, але моїх близьких», - заявив Олександр Клименко.

Відповідаючи на запитання видання, чи він відчуває свою провину за те, що відбувається зараз з економікою країни, Олександр Клименко повідомив, що шкодує лише про те, що не встиг довести розпочаті ним реформи до кінця. «Я звинувачую себе за те, що не встиг довести розпочаті реформи до кінця. Пакет реформ, який був підготовлений моєю командою в міністерстві, був покликаний створити податкову систему, невразливу для людського чинника і, відповідно, корупції. Тобто, незалежну від імен міністрів і начальників департаментів. Зробити цього ми не встигли», - зазначив він.

Разом із тим, Олександр Клименко радий, що багато напрацювань Міністерства доходів та зборів під його керівництвом були реалізовані вже новим урядом.

«Я радий, що багато наших напрацювань - скорочення кількості податків, єдине вікно електронної звітності, зближення податкового і бухгалтерського обліку та багато інших - були реалізовані вже новим урядом. Для мене не має значення, я це зробив чи ті, хто прийшли за мною. Головне, щоб це було зроблено для користі платників податків, бізнесу», - резюмує екс-міністр.

При цьому він зазначив, що сьогодні упускається багато можливостей вивести країну з кризи, а замість цього «приймаються відверто неефективні рішення, які лягають важким тягарем на плечі населення». Як приклад він наводить той факт, що замість запуску механізмів трансфертного ціноутворення для контролю над виведенням капіталів в офшори великим бізнесом був запроваджений «військовий» податок з простих громадян. При цьому очікувані надходження за ним непорівнянні. «Це, як мінімум, несправедливо», - впевнений Олександр Клименко.

Крім того, в інтерв'ю Олександр Клименко озвучив свою позицію щодо ситуації на Донбасі і повідомив, що не має наміру балотуватися до Верховної Ради України на дострокових парламентських виборах, які заплановані на 26 жовтня 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом