Екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко не збирається балотуватися до Верховної Ради України на дострокових парламентських виборах, які заплановані на 26 жовтня 2014 року. Разом із тим, він готовий бути корисним своїй країні, взявши участь разом з експертами та підприємцями Донбасу в розробці покрокового плану відновлення регіону. Про це він повідомив в інтерв'ю газеті «Аргументи і Факти в Україні».

«Я не збираюся балотуватися до Верховної Ради, хоча міг би. Я не ганяюся за посадами і повноваженнями. Я готовий бути корисним своїй країні і регіону. Але не в цій ВР. Її склад - це люди, з якими мені і багатьом, дуже багатьом громадянам України, на жаль, особисто не по дорозі. Я знаю, як принести набагато більше користі, і роблю це вже сьогодні. Ми з моїми колегами з Міністерства, економічними експертами, підприємцями регіону, які не з чуток знають про його особливості та проблеми, вже розробили покроковий план відбудови Донбасу. Ми готові надати своє бачення уряду, якщо це цікаво Кабміну», - заявив Клименко.

При цьому він підтвердив, що уважно стежить за подіями на Донбасі і сподівається на якнайшвидше припинення конфлікту. «Кожен снаряд у цій війні летить неначе в мене. Тому що руйнує все, що для мене є дорогим і що я люблю й знаю з дитинства. Руйнує те, що я, керівники, мешканці області творили і намагалися примножити для Донбасу. Думаю, мене зараз можуть зрозуміти мої співвітчизники, які були змушені залишити свої будинки через незалежні від них обставини...», - упевнений екс-міністр.

На думку Клименка, сьогодні ніхто в українській влади вже не здатний вирішити конфлікт на Донбасі, тому єдиний шлях для регіону - пошук високого політичного рішення. «На маленькому Донбасі сьогодні зіткнулися інтереси двох величезних держав. Пересічні мешканці регіону стали мимовільними заручниками світових тектонічних геополітичних зрушень. Тому, вважаю, єдиний шлях для Донбасу - пошук високого політичного рішення. Ніхто в українській владі вже не здатний вирішити цей конфлікт. На жаль, нашу долю вирішують за нас. І як би це не було жорстоко, доля простих українців, їхні життя поки нікому не цікаві», - зазначає Клименко.

На його думку, результатом високого рішення має стати двостороннє припинення вогню і початок конкретних переговорів. Українському уряду залишається вже за фактом домовленостей розпочати відновлювати втрачене і дуже швидко повернути віру в майбутнє мешканцям Донбасу.

«До чого в результаті цих переговорів дійдуть, уже менш важливо - федерація, конфедерація, хоч міжгалактичний союз... Децентралізація, вважаю, це не найгірший шлях. Коли у мене є велика Батьківщина Україна, і є мала - Донбас. Де я можу працювати, будувати, лікувати, навчати, видавати вугілля на-гора і знати, що кожен мій трудовий подвиг - на благо моєї землі. А значить - заради майбутнього моїх дітей, людей, що живуть поруч, на вулиці, в мікрорайоні, а не десь там ... Хіба це погано?!», - стверджує Клименко.

Екс-міністр упевнений, що для подальшого відновлення Донбасу необхідні не стільки прямі бюджетні вливання, скільки можливості і режим максимального сприяння, в першу чергу, українським підприємцям, інвесторам, які готові вкладати у відновлення краю. «На Донбасі - багато патріотів і багато серця! А механізмів маса - від податкових канікул до максимально спрощеного порядку реєстрації підприємств та списання штрафів воєнного періоду. Головне, подолати безробіття, відновити банківську систему, зупинити той «танець святого Вітта», який в останні місяці демонструє долар. Потім відновити інфраструктуру, дати людям можливість нормально жити, планувати своє майбутнє, відправити дітей до школи», - упевнений Клименко.

Він вважає, що для подолання безробіття необхідно не просто відновити роботу великих підприємств, а побудувати якісно нову економіку регіону. І її основою має стати розвиток приватної ініціативи, дрібний і середній бізнес. «Місцеві підприємці обов'язково повернуться в регіон. Упевнений, ці люди - патріоти свого рідного краю, і захочуть знову розвивати свій бізнес саме там. Головне завдання уряду - створити для них відповідні умови», - резюмує Клименко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом