В Україні стан заставного майна вкрай важкий. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Не відкрию таємницю, сказавши сакральну річ, що в Україні заставне майно перебуває у вкрай важкому стані. Позичальники використовують різноманітні схеми: прописка дітей, перепланування, відведення землі рішенням судів. Банки намагались максимально цю ситуацію приховати, але рано чи пізно вона стає публічною», - сказав Старинець.

Крім того, економіст пояснив, що в Україні існує велика кількість проблемних активів.

«Офіційно «погані активи» становлять близько 10%, насправді ця цифра у 2,3,4 рази вища. Поганий актив - це той, який неможливо продати з дуже багатьох причин. Я думаю, що глава НБУ це й мала на увазі, кажучи про те, що у неї є запитання (до застав, які залишили НБУ комерційні банки під час рефінансування за екс-глави НБУ Степана Кубіва). Цією проблемою потрібно займатися, тому що це міна уповільненої дії. І в підсумку постраждають вкладники депозитів, які 5-10 років збирали гроші. Вони стануть жертвами через неефективну роботу банкірів. Це велика для України проблема», - зазначає він.

Нагадаємо, що глава НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що у неї є запитання щодо заставного майна, яке комерційні банки передали НБУ під час видачі рефінансування попереднім главою НБУ Степаном Кубівим.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

118