Глава Національного банку не має права говорити про міфічні причини труднощів на фінансовому ринку. Таку думку висловив Forum'у президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Коли глава НБУ каже абсолютно абсурдні речі - це дуже насторожує. Чому «200 ФСБ-шників розхитують курс»? Не 210? Цифра ця абсурдна, взята незрозуміло з яких джерел. І що означає «розхитують курс»? Вони ходять і хитають банки або обмінники? Це висловлювання є дуже небезпечним з точки зору економіста. Припустимим воно є для політичного дилетанта, людини далекої від економіки», - зазначив Охріменко.

«На валютному ринку України на сьогоднішній момент обертається 100 мільярдів готівкової валюти, щодня на валютному ринку беруть участь українські банки, в яких не можуть сидіти агенти ФСБ. І глава Нацбанку це знає», - додав експерт.

При цьому Охріменко припустив, що подібними висловлюваннями останні глави Нацбанку прикривають свої помилки.

«Це спроба уникнути відповідальності за помилки і провали, які мали місце у керівництва НБУ за останні півроку, не тільки у Гонтарєвої, але й у Кубіва», - зазначив експерт.

«Якщо порівняти методи роботи на валютному ринку епохи Кубіва-Гонтарєвої і методи Арбузова-Соркіна, ми бачимо, що останні шукали виходи, використовуючи монетарні методи, а Кубів-Гонтарєва або шукають міфічних «терористів», або використовують адміністративні методи, які знищують валютний ринок», - прокоментував Охріменко.

Нагадаємо, глава НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що панічні атаки на гривню триватимуть.

«Як казав Наливайченко (глава СБУ Валентин Наливайченко. - Ред.): «200 агентів ФСБ працюють на розхитування курсу», - сказала вона.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

128