Громадянське суспільство має ретельно стежити, щоб кошти, призначені для проекту «Стіна», не були розкрадені. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політик, народний депутат ВР України кількох скликань Тарас Чорновіл.

«З кожного проекту, особливо якщо він здійснюється на тлі великого патріотичного підйому, можна дуже багато вкрасти. Подивіться, скільки зараз на постачанні армії в період війни крадуть. Але! Будь-яким ножем, включаючи столовий, можна зарізати людину, а виделкою - заколоти. Це ж не привід відмовлятися від столових приладів. Так само і зі «Стіною». Ми повинні виявляти і ловити за руку корупціонерів. І можливість наживи не означає, що «Стіну» не потрібно створювати», - заявив він.

Чорновіл вважає, що суспільство має контролювати виконання проекту. «Громадянське суспільство має не тільки брати участь у створенні «Стіни», надавати техніку, робочі руки та матеріали, а й створити гарну систему контролю будівництва споруди, щоб на нього менше йшло бюджетних коштів, а виділені гроші не були банально розкрадені», - переконаний політик.

Чорновіл упевнений, що бар'єр на кордоні необхідно створювати. «Є пункти пропуску - є безперешкодний прохід. Перехід у всіх інших місцях повинен каратися», - пояснив він.

«Для цього не обов'язково створювати рови. Огорожі потрібні для певної зупинки прямої агресії. А щоб не було несанкціонованих переходів, потрібна технологія, яку можна отримати на допомогу, оскільки на Заході вона залишилася без діла. Це та частина спеціальних технічних пристроїв виявлення будь-яких рухомих об'єктів, які були встановлені на кордоні Німеччини і Польщі у 1990-х роках. Після вступу Польщі в ЄС вони більше не потрібні, лежать на складах. А нам вони потрібні», - розповів Чорновіл.

Політик прогнозує, що створення глибокої системи оборони на кордоні займе роки, а технічне оснащення кордону в регіонах, де не ведуться бойові дії, можна завершити за один рік.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк анонсував запуск проекту під назвою «Стіна» з метою зміцнення українсько-російського кордону.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

118