Кращий спосіб боротьби з корупцією в Україні - це заміна чиновників електронними сервісами. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

«Життя чиновників необхідно контролювати. Але ця ініціатива буде реалізовуватися? Якщо говорити про те, що до дрібного чи середнього чиновника приходитиvenm додому, то це обернеться зниженням бажання йти на державну службу. З такими зарплатами, ставленням, постійною презумпцією винності складно працювати. Привабливість держслужби стане нижчою, тому там опиняться люди, що живуть потрійним життям і навчилися уникати моніторингу», - сказав Кулик.

Він зазначив, що моніторинг життя чиновників порушує право людини на приватне життя.

«Якщо говорити про міністрів, їхніх заступників тощо, то у мене є великі сумніви, що політичні призначенці і люди, що прийшли з бізнесу, сприймуть це, і для них такий моніторинг буде ефективним. Крім того, це суперечить законам, конституційним нормам про приватне життя. Конституційна подача, таке рішення буде оскаржуватися не тільки в КС, але і в Європейському суді з прав людини. Перед тим, як приймати популістські рішення, потрібно подумати, чи можна побудувати ефективну систему держслужби репресивними методами», - радить експерт.

«Кращий спосіб боротьби з корупцією - замінити чиновника електронним сервісом. Прибрати довідки, як інструментарій адмінпослуг, запровадити електронну форму документації. Ми зараз живемо в епоху XIX століття, коли все відбувається на папері. Якщо говоримо про великих чиновників, то необхідно ввести декларування не тільки доходів, але і витрат, що перевищують 50% його доходів. Тоді можна ловити за руку і контролювати», - пояснює він.

Нагадаємо, що Кабмін заявив про введення процедури моніторингу житті державних службовців І-III категорій.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

83