Українська льотчиця Надія Савченко і режисер Олег Сенцов є в списках затриманих, обмін якими передбачено в рамках мінських домовленостей. Про це глава СБУ Валентин Наливайченко заявив журналістам перед розширеним засіданням Кабміну, передає «УНІАН».

«Савченко, Микола Костюк, Сенцов - усі наші громадяни, вони є в списках громадян України, які мають бути повернені як викрадені або такі, що незаконно утримуються, або переслідуються в результаті незаконного викрадення», - сказав він.

Як повідомляв ForUm, 31-річна українська льотчиця Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону «Айдар» і в червні потрапила в полон до незаконних збройних формувань під містом Щастя Луганської області.

8 липня вона опинилася у Воронезькому СІЗО. Як стверджують у Слідчому комітеті РФ, Савченко перетнула кордон з Росією без документів, під виглядом біженки, і була затримана в одному з населених пунктів для встановлення особи, після чого з'ясувалося, що вона є підозрюваною у справі про вбивство російських журналістів ВГТРК Ігоря Корнелюка та Антона Волошина під Луганськом. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві. Її арешт був продовжений до кінця жовтня.

Олега Сенцова та ще трьох громадян України співробітники ФСБ Росії затримали у травні в Криму. Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Кольченка та Олега Сенцова звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі. ФСБ Росії називає їх активістами «Правого сектору», однак українська організація це спростовує.

27 червня в генпрокуратурі заявили, що підстав для зміни запобіжного заходу і припинення кримінального переслідування Сенцова і Кольченка, затриманих у Криму, прокуратура не вбачає.

Як раніше повідомляв ForUm, на сьогодні з полону незаконних збройних формувань звільнено майже 700 українців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом