Національний банк після майже чотирирічної перерви 8 вересня провів перший аукціон з продажу валюти. На першому аукціоні разом із валютними інтервенціями на міжбанку Нацбанк продав зі своїх резервів $ 93,89 млн, повідомляє «Капітал».

Але вихід Нацбанку на ринок дав результат, прямо протилежний очікуваному. Міжбанк закрився здешевленням гривні на 22 копійки. За даними компанії «ІнтерБізнесКонсалтинг», торги доларом закрилися в діапазоні 12,90-13,20 UAH / USD. Офіційний курс національної валюти Центробанк знизив на 10 копійок.

На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, ефект від відновленої практики валютних аукціонів буде несуттєвим. Експерт вважає, що жорсткі рамки, які регулятор встановив для валютних аукціонів, не створюють стимулів для ринку брати участь у них. «Банкам дуже потрібна валюта, але НБУ не може її продати багато. І починається ручне управління, коли їм дають усні вказівки, хто і скільки може подати заявок й за якою ціною. Це не ринок, це ручне управління курсом», - зазначає він.

Ручне управління валютним ринком з боку Нацбанку вже призвело до формування тіньового ринку. За словами експерта, якщо на аукціоні за долар просили 12,9 грн, то на чорному ринку він коштував близько 14 грн. Банкіри офіційно говорити про наявність подвійного курсу не хочуть. Хоча неофіційно визнають: такі пропозиції на ринку існують. У нихці столичних обмінників великі валютні операції вчора, 9 вересня, здійснювалися за 13,7 UAH/USD (купівля) і 14,1 UAH/USD (продаж). У той же час купити долари по 12,9 грн у банках, які виставили такі котирування, було неможливо навіть у мінімальній кількості.

Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що ефективність аукціонів залежатиме від готовності НБУ продавати на них достатню кількість валюти. «Якщо регулятор вирішить, що проводитиме аукціони й постійно надаватиме банкам доларову ліквідність, це, безумовно, вплине на курс. При цьому виникає питання: наскільки зараз Нацбанк зможе виходити з регулярними аукціонами значущого обсягу, враховуючи домовленості України з МВФ щодо порогового показника резервів НБУ?» - зазначив Жолудь.

Незважаючи на провальні результати першого валютного аукціону, у Нацбанку підтвердили свій намір проводити їх на регулярній основі. «НБУ очікує, що проведення цільових аукціонів сприятиме створенню стимулів для стійкого зміцнення курсу національної валюти і закріплення позитивних тенденцій на валютному ринку», - цитує Гонтарєву прес-служба. Раніше глава Центробанку казала, що збалансованим є курс 11,5-11,9 UAH/USD.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

115