Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликає російську владу звільнити і повернути на батьківщину українську льотчика Надію Савченко і режисера Олега Сенцова.

«Ми закликаємо Росію негайно повернути Україні Надію Савченко та Олега Сенцова», - заявив директор регіональної програми по Європі та Азії Amnesty International Джон Дальхізен 10 вересня.

За його словами, Amnesty International вважає, що ці люди були незаконно вивезені з території України, затримані й поміщені під варту після сфабрикованого звинувачення.

«Ми закликаємо негайно повернути їх додому», - підкреслив Дальхізен, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Як повідомляв ForUm, 31-річна українська льотчиця Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону «Айдар» і в червні потрапила у полон до незаконних збройних формувань під містом Щастя Луганської області.

8 липня вона опинилася у Воронезькому СІЗО. Як стверджують у Слідчому комітеті РФ, Савченко перетнула кордон з Росією без документів, під виглядом біженки, і була затримана в одному з населених пунктів для встановлення особи, після чого з'ясувалося, що вона є підозрюваною у справі про вбивство російських журналістів ВГТРК Ігоря Корнелюка та Антона Волошина під Луганськом. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у цих вбивствах. Пізніше її арешт був продовжений до кінця жовтня.

Олега Сенцова і ще трьох громадян України співробітники ФСБ Росії затримали у травні в Криму. Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Кольченка та Олега Сенцова звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі. ФСБ Росії називає їх активістами «Правого сектору», однак українська організація це спростовує.

27 червня в генпрокуратурі заявили, що підстав для зміни запобіжного заходу і припинення кримінального переслідування Сенцова і Кольченка, затриманих у Криму, не вбачається.

Як раніше повідомляв ForUm, на сьогодні з полону незаконних збройних формувань звільнено майже 700 українців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом