Третій кредитний транш від Міжнародного валютного фонду надійде в Україну не раніше грудня, вважають опитані «Вестями» експерти, у той час як експерти Фонду виділили головний ризик - воєнні дії на Донбасі.

Глава представництва МВФ у нашій країні Жером Ваше сьогодні, 9 вересня, повідомив про готовність виділити $2,7 млрд до кінця 2014 року.

«До нас відправлять нову місію МВФ, яка постійно продовжуватиме свою роботу, як це вже було кілька разів. У листопаді, швидше за все, буде прийнято рішення про надання нового траншу. А фактичне його виділення відбудеться у грудні», - спрогнозував нам економічний експерт Андрій Блінов. Тягнути до кінця року будуть неспроста, кредитори хочуть домовлятися вже з новою владою.

«Обговорення умов надання коштів почнеться вже після парламентських виборів, коли буде призначено новий уряд. Не факт, що залишиться команда Яценюка. Тому не можна виключати того, що наступники критикуватимуть домовленості з МВФ нинішнього Кабміну. Тому і потрібні додаткові узгодження», - уточнив Блінов.

Економісти впевнені, що МВФ не відступиться від базових вимог до України, і наполягатиме на їх виконанні. Це зменшення дефіциту держбюджету і зупинка емісії, завдяки якій переважно наповнювали держскарбницю в першому півріччі: Нацбанк авансом перераховував прибуток.

Серед першочергових вимог залишиться і стабілізація курсу гривні з мінімальним витрачанням золотовалютних резервів НБУ, розмір яких з початку року і так скоротився на 21,3% (до 16,1 млрд грн). Також від влади чекають глобального реформування банківської системи і закриття невеликих проблемних банків. На порятунок решти фінустанов дозволено витратити не більше 43 млрд грн. «Ще одна вимога - це вихід на беззбиткову діяльність НАК «Нафтогаз». Якщо в економіці країни не стануть виникати нові проблеми, думаю, додаткових умов нам висувати не будуть», - зазначив у розмові з «Вестями» старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Фінансисти не виключають посилення контролю над використанням кредитних коштів. «Для МВФ важливим моментом буде використання коштів за призначенням. Тобто мінімізація корупційної складової, і можливо навіть введення більш ретельного контролю працівниками Фонду. Поки до кінця незрозуміло, куди були витрачені попередні транші, і які проблеми завдяки їм Україна вирішила? Не вирішені ні бюджетні проблеми, не стабілізовано курс гривні», - підкреслив у бесіді з «Вестями» голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Даючи оцінку стану української економіки, експерти МВФ сьогодні виділили головний ризик - воєнні дії на Донбасі. «Конфлікт на сході має дуже значний вплив на економічну ситуацію, на темпи розвитку, зайнятість, інвестиції, на надходження податків», - сказав Жером Ваше, зазначивши при цьому, що в результаті ВВП України може скоротитися на 6,5%. Він також відзначив важливість активізації боротьби з корупцією. «Уряд продемонстрував прагнення створити Антикорупційний комітет. Це - правильний перший крок. Крім того, Кабмін пропонує заходи з дерегуляції економіки, але всі ці заходи потрібно втілити в життя. Ми сподіваємося, що в питаннях створення Антикорупційного комітету і прийняття заходів з дерегуляції економіки влада просуватиметься вперед», - підкреслив Ваше.

4 вересня Україна отримала другий транш від МВФ за програмою stand by у розмірі $1,39 млрд, перший в $3,2 млрд ми отримали в травні. Загалом МВФ схвалив виділення Україні $17 млрд.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24