У голови Національного банку Валерії Гонтарєвої є питання щодо застав комерційних банків, яким видавав рефінансування екс-глава НБУ Степан Кубів.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, Гонтарєва заявила у ході круглого столу в Києві 9 вересня.

«Зараз легко судити, озираючись назад, але тоді тікали депозити з банківської системи: Крим - мінус 88%, Донецька і Луганська області - мінус 35%, в цілому по Україні - мінус 25%. Тобто 100 млрд гривень вилучено. Тоді рефінансування можна було назвати гасінням пожежі. Не можу сказати, що я б це критикувала. Але є питання по заставах. Вони у нас зараз виникають. Ми наводимо лад», - сказала Гонтарєва.

У свою чергу громадський активіст Руслан Чорний зазначив, що, за його інформацією, досі  не було відкрито жодної кримінальної справи щодо дій Степана Кубіва.

При цьому Валерія Гонтарєва додала, що вона поки не видавала подібних кредитів. «Ще жодного такого кредиту банкам я не видавала. На всі інсинуації щодо рефінансування хочу відповісти: з 19 червня жодного іншого кредиту, крім як під державні папери, НБУ не видавав. Це не означає, що вони більше не будуть видаватися, адже НБУ і є кредитор останньої інстанції. Ми зобов'язані видавати стабілізаційні кредити», - пояснила вона.

При цьому незалежний експерт «Реанімаційного проекту реформ» Ілля Несходовський попросив главу Центробанку оприлюднити інформацію, що стосується рефінансування.

«Попередній глава НБУ мав проблеми з рефінансуванням. Було багато звинувачень на його адресу, і довіра до банківської системи погіршилася. З'являється інформація про рефінансування, але немає інформації про його умови, причини і процентну ставку. Необхідно відкрити цю інформацію», - сказав він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом