Глава Національного банку України Валерія Гонтарєва незадоволена командою, яка працює в Центробанку. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, вона заявила в ході круглого столу.

«Команда НБУ не готова провести висококласний аналіз і зробити прогнози. Ми будемо працювати над зміцненням команди. Шкода, що можна брати на роботу тільки громадян України. Ми обмежені цією вимогою, але будуть закордонні консультанти», - уточнила вона.

Гонтарєва пояснила причину свого невдоволення. «Я б засумнівалася в висококласності фахівців, про яких ми говоримо. Сьогодні вночі, щоб написати МВФ про зупинення коксохіму в Донецьку, «Донецьксталі», про те, що «Метінвест» і «Завод ім. Ілліча» виробляють на 50% менше продукції через неможливість підвезти коксівне вугілля, особисто я сиділа і описувала фактори впливу на платіжний баланс. Я сама о першій ночі писала, тому що жоден з «висококваліфікованих» фахівців НБУ, не отримавши статистики, відповісти по платіжному балансу не може», - навела вона приклад.

Крім того, Гонтарєва поінформувала, що Мінфін попросив НБУ давати свої прогнози за макроекономічними показниками. «НБУ не буде давати прогнози Кабміну, тому що наше завдання - побудувати власне прогнозування», - заявила глава Центробанку.

При цьому вона зазначила, що в Україні можна повністю подолати корупцію.

«Риба гниє з голови. Коли хтось каже, що не можна перемогти корупцію, не вірте. Вона ліквідується дуже просто: якщо на верхніх рівнях її немає, то і на нижніх не буде, але можуть виникати «партизанські рухи». Всі банкіри знають: якщо корупція з'являється в територіальних управліннях, вони зобов'язані заявити у правління», - резюмувала Гонтарєва.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147