Кількість людей, що прибувають з України в Білорусь, зростає, їх зареєстровано вже понад 25 тис. осіб. Про це заявив регіональний представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) у Білорусі, Молдові та Україні Олдріх Андрисек, який побував з візитом в Гомелі та Мінську 3-5 вересня.

«Кількість людей, що прибувають з України в Білорусь, зростає. Їх зареєстровано вже понад 25 тис. осіб. Зрозуміло, що є загальні складнощі для всіх переселенців, в яку б країну вони не прибули: дах над головою, харчування, одяг, медобслуговування, навчання, робочі місця для працездатних. І при цьому є індивідуальні проблеми, що виникають у кожної конкретної людини в конкретній ситуації», - сказав він, повідомляє «Белта».

Андрисек підкреслив, що біженцям з України, можливо, буде надана допомога в придбанні житла.

«Не виключено, що таке питання з'явиться на найближчому порядку денному. Досвід є: за домовленістю з білоруським урядом біженцям з Сирії (три сім'ї) планується придбати квартири за кошти донорів. В майбутньому, коли ці сім'ї зміцнять своє соціально-економічне становище, вони зможуть звільнити це житло для інших біженців, що прибувають у країну... За такою ж схемою можна спробувати діяти і в ситуації з  переселенцями з України, що особливо потребують підтримки. Безумовно, це дуже складний і тривалий процес. Залучення міжнародної допомоги, донорської підтримки залежить від масштабів вимог і від того, що реально можна зробити», - додав він.

Андрисек зауважив, що «багато людей привезли свої дипломи. Але, як ви розумієте, наявність документів про професію не є гарантією працевлаштування. Наприклад, жінка працювала на батьківщині педагогом. Як їй влаштуватися вчителем у білоруську школу, якщо різні програми та різні підходи до викладання? Я не можу навести конкретні дані про те, скільки людей, що прибули з України, влаштувалося працювати за фахом. Такої статистики немає».

Нагадаємо, президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко 1 вересня підписав Указ № 422 «Про демаркацію Державного кордону Республіки Білорусь з Україною», яким спрощується процедура демаркації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

95