Прогнози економічного розвитку України залежать від припинення військових дій і проведення низки реформ.

Таку думку ForUm'у висловив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Поворозник.

«Все залежить від того, коли завершиться активна фаза АТО, фактично - припиниться війна на сході країни, і коли почнуться реальні реформи», - зазначив економіст.

«Кабмін оприлюднив три сценарні плани розвитку української економіки: два позитивних і один негативний. Позитивний передбачає зростання ВВП у 2015 році на 0,3% і 2%, негативний - падіння на 7-12%. Якщо говорити про цифри, які розписав Кабмін, то, виходячи з передумов, що служать базисом для позитивного фактора, це припинення воєнних дій, відновлення нормальної співпраці з міжнародними організаціями і проведення цілої низки реформ. Якщо говорити про негативний сценарій: у разі якщо не будуть зупинені військові дії, то падіння на рівні 7-12% здається цілком імовірним», - пояснив Поворозник.

На думку експерта, Кабінету Міністрів також буде вкрай необхідно проводити економічні реформи.

«Коли війна припиниться - дуже важливо буде, як ми стартуємо з самого дна. І реформи зможуть прискорити старт. Як будуть працювати кошти, які ми очікуємо від міжнародних організацій, який інвестиційний ефект вони дадуть, в якому середовищі ці кошти будуть працювати - залежить від уряду», - підкреслив економіст.

При цьому експерт зазначив, що економічні прогнози на наступні роки значно залежать від нинішніх і найближчих за часом дій уряду.

«Прогноз на 2016-2017 роки залежить від дій, які вчинятимуться до кінця цього року і наступного. Якщо будуть проведені реформи і війна припиниться, райдужні перспективи уряду цілком реалістичні. Якщо не припиниться війна або не буде реформ, то зростання буде дуже помірним. Одна тільки успішна реформа щодо детінізації може дати разовий приріст ВВП у 30-40%», - сказав Поворозник.

Нагадаємо, уряд України затвердив прогноз економічного і соціального розвитку країни на 2015 рік, а також основні макропоказники на 2016 і 2017 роки.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

95