Виконавці нового «закону про люстрацію суддів» працюють не менш цинічно, ніж у свій час діяли члени команди Януковича. Про це пише Інтернет-видання «Оглядач» в матеріалі «Комісія з тотального контролю».

У статті йдеться про тимчасову спеціальну комісію з перевірки суддів судів загальної юрисдикції (ТСК), яка з'явилася завдяки Закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Як зазначається в матеріалі, з самого початку існування ТСК її законність була спірною - з точки зору як українських, так і міжнародних норм права. Відразу після прийняття закону у квітні цього року 76 депутатів звернулися до Конституційного суду України з проханням визнати закон неконституційним. «Попри те, що він був прийнятий у квітні тільки з третьої спроби, закон спочатку був спрямований на помсту «переможців» усьому суддівському корпусу», - підкреслює видання.

Автор статті звертає увагу, що у своїй діяльності ТСК як надзвичайний орган прагне до монополії, оскільки нікому не підпорядковується і намагається привласнити собі повноваження Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. «Оскільки до влади повернулися ті ж люди, що були нею в 2004-2009 роках, повернувся і принцип "своїм - все, чужим - закон"», - зазначає видання, підкреслюючи при цьому, що процес відбору членів комісії був непрозорим і проводився з низкою порушень, не поступаючись таким «процедурам» часів Януковича.

«Тепер все залежить від настрою та цілей конкретних людей у ВКС... Публічно заявляючи про фактичну вину судді, на якого подана скарга, члени ВКС фактично порушують дух і норму закону», - пише «Обозреватель».

Видання також наводить факти спроб встановлення тотального контролю над суддями з боку нової влади, що фактично є дискредитацією нового уряду і зводить нанівець європейський вибір українців.

Разом з тим, у статті висловлюється надія на те, що ситуація може бути виправлена. «В «радикальній» варіанті сам закон «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» слід визнати неконституційним. Більш демократичний варіант полягає в тому, що члени ВКЗ відмовляються від своїх політичних амбіцій. Вони діють тільки в рамках закону, не забуваючи про європейські засади, а діяльність ВКС переводять з політичної площини в правове русло, об'єктивно та неупереджено розслідуючи скарги щодо тих суддів, які дійсно заслуговують на увагу. При цьому члени ВКС повинні відмовитися від визнання колективної провини всіх суддів, а мають згадати європейський принцип: краще звільнити винну людину, коли відсутні докази її провини, ніж покарати невинну», - підсумовує видання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

68