Влада не ухвалила жодної постанови щодо безпечної евакуації осіб, якими опікується, та вихованців дитбудинків, в Україні ніде розміщувати прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу та сім'ї з дітьми, які залишили Донецьку і Луганську області.

Про це заявили у Комітеті з питань сім'ї, молодіжної політики Верховної Ради після розгляду роботи Кабміну в цьому напрямі.

За словами фахівців, серйозні проблеми з розміщенням гальмують евакуацію дітей із зони АТО. Крім того, Мінсоцполітики відстежує тільки виїзд з Донбасу і розміщення в інших регіонах дитбудинків сімейного типу та прийомних сімей, зовсім не приділяючи уваги звичайним сім'ям з дітьми та тим, хто перебуває під опікою в зоні АТО.

У Комітеті зазначили, що станом на 1 вересня уряд не ухвалив жодного нормативно-правового акта для вирішення цих проблем. Це ускладнює забезпечення органами виконавчої влади безпечного виїзду дітей з місць воєнних дій, а також їх розміщення в інших регіонах і поновлення виплат. На цей момент на Донбасі залишаються понад 300 вихованців Краснодського і Ровеньківського дитбудинків-інтернатів та близько півсотні дітей дитячих санаторій Алчевська. Водночас з району воєнних дій евакуювали 114993 людини, серед яких 39111 дітей.

Крім того, Мінсоцполітики не виконало рекомендацію Комітету щодо першочергового оздоровлення дітей із зони бойових дій бюджетним коштом та коштом Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності.

В результаті обговорення Кабміну рекомендували до 15 вересня затвердити порядок гарантування безпечного виїзду дітей із зони АТО і розміщення прийомних сімей, дитбудинків сімейного типу та сімей з дітьми. Ці функції поклали на Міноборони, МВС, Мінсоцполітики та ДержНС. Також уряду доручено передбачити надання відповідних пільг під час поселення цієї категорії населення та виплат соціальної допомоги й забезпечення грошима. Для вирішення таких питань у Кабміні виберуть відповідальну посадову особу, яка координуватиме дії центральних органів виконавчої влади щодо захисту прав дітей з Донбасу. Крім того, уряду рекомендували створити єдиний реєстр прийомних сімей, дитбудинків сімейного типу та сімей з дітьми, які залишили зону бойових дій. Дітям-сиротам та тим, хто залишився без батьків, повинні забезпечити виплату соцдопомоги, а їхнім вихователям - грошове забезпечення.

Нагадаємо, за даними ДержНС на 8 вересня кількість переселенців із зони АТО перевищила 230 тисяч.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36