Зараз в Україні не час для експериментів з приватизацією.

Таку думку ForUm'у висловив народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Владислав Лук'янов, коментуючи рішення уряду про розміщення «пробних пакетів акцій (до 5%) підприємств, що належать державі на західних біржах.

«Те, що це зробити можливо (провести якісну приватизацію, - Ред.) - сумнівів у цьому немає. А те, що зараз не найвдаліший час для таких експериментів - велике питання», - заявив він.

Лук'янов пояснив, що для підприємств, акції яких виставляються, корисні процедури підготовки документів, проходження лістингу, аудитів за західними стандартами, формування програм та планів розвитку пропонованих підприємств. «Все це може піти на користь при належному підході», - додав парламентарій.

«Сама ідея непогана, все залежить від того, як вона буде реалізована. Дуже важливо, щоб реалізація цих пакетів акцій була проведена на відкритих ринках. Тільки так ми можемо дізнатися реальну вартість цих активів. Другий момент - дуже важливо підібрати вдалий час, коли в світі інвестиційні настрої «не шарахаються» від країн, які розвиваються, від їх ринків ризикових активів. Адже як би не були привабливі дані підприємства, вони перебувають у країні, що розвивається (згідно з прийнятою в світі класифікації), а також - у зоні підвищених ризиків. А, як правило, підвищеність ризиків негативно впливає на вартість паперу», - наголосив Лук'янов.

Він також додав, що належність підприємства до ринку, що розвивається, дає інвестору надію на великі заробітки і більш високі темпи зростання. «Але, дивлячись на наш макропрогноз, все лягає не зовсім нормально», - зазначив нардеп.

«Думаю, що не треба поспішати. За півроку можна провести якісну підготовчу роботу, роблячи анонси, інформуючи інвестиційне співтовариство про такі можливості, що відкриваються. Безумовно, можна знайти вдалий момент для проведення подібних процедур. Але ще один момент. Ті великі об'єкти, пакети акцій, які виставляються, і якщо ми говоримо про стратегічних інвесторів, їх коло зрозуміле за галузевою належністю цих підприємств і за великими гравцями у цій галузі. Виходячи на відкриті ринки, було б непогано надати потенційним покупцям додаткову інформацію про ринок в цілому і про підприємства», - запропонував Лук'янов.

Нагадаємо, за словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, колишній шлях приватизації неприйнятний: «Ми хочемо чесної, прозорої та ефективної приватизації з західними партнерами».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом