Базові прогнози економічного розвитку України від МВФ ніяк не співвідносяться з оптимістичною програмою, ухваленою Кабінетом Міністрів України. Таку думку висловив Forum'у економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов.

«МВФ зробив кілька заяв, що розглядатиме рух України за так званою песимістичною траєкторією. В аналітиці від МВФ написано, що Україна розвивається за напруженим сценарієм, що припускає падіння ВВП цього року на 7,25 %, наступного року - близько 4%. Також у нас широкий дефіцит бюджету, включаючи «Нафтогаз» і Пенсійний фонд, - це 11,8%. Ці базові прогнози ніяк не співвідносяться з настільки оптимістичною програмою, яку ухвалив Кабмін», - зазначив експерт.

На думку Блінова, будувати оптимістичні прогнози поточної ситуації недоречно.

«На сьогодні для уряду злочинно приймати який-небудь інший прогноз, крім песимістичного. На цей рік, на зараз потрібно брати дуже консервативний сценарій за базовий. І на його підставі будувати всі прогнози», - сказав експерт.

«Оскільки уряд бере «середньо оптимістичні» показники, пояснюючи тим, що інакше це може призвести до паніки, в підсумку - до паніки все одно доходимо. Тому що кожні 2 місяці уряд з дикими очима робить перерахунок цих показників, розуміючи, що все, що вони рахували за оптимістичним сценарієм, ніяк не може бути правильним. Плюс це супроводжується заявою прем'єра, що «все пропало», і ситуація знову погіршилася. Хоча все досить очікувано, потрібно всього лише виходити з песимістичних прогнозів», - пояснив аналітик.

При цьому Блінов озвучив цифри, які, на його думку, найбільш точно прогнозують економіку України.

«Мій прогноз незмінний з березня - це близько 10% падіння ВВП, близько 20% становитиме споживча інфляція, і на кінець року обмінний курс буде близько 15 гривень за долар», - резюмував експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

57