Ходити з інспекціями по домівках чиновників — це смішно. Таку думку Forum'у висловив член комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат від фракції «Свобода» Андрій Міщенко, коментуючи ініціативу щодо введення процедури моніторингу життя державних службовців І-III категорій.

«Не треба ходити по домівках. Необхідно всіх зобов'язати декларувати видатки, а кожен з чиновників користується платіжними картками, купує техніку, послуги, нерухомість. Все фіксується»,— заявив він.

Крім того, повинні також активно працювати правоохоронці. «У будь-якій нормальній країні місцева служба безпеки - як наша СБУ - дивиться, чи не є той чи інший службовець зрадником Батьківщини, не бере він гроші за здачу державних інтересів. Є також податкова. Вона дивиться, чи все людина задекларувала. Є кримінальна поліція, яка стежить, чи не задіяний чиновник у кримінальних справах. А ходити по домівках з перевіркою — це смішно»,— заявив він і додав, що варто було б вивчити досвід Грузії у боротьбі з корупцією.

Міщенко нагадав, що в Україні «найбільші корупціонери в деклараціях вказують, що бідні, живуть у родичів, і нерухомості у них немає».

Також парламентарій підкреслив, що Україні не потрібно бути першовідкривачем у боротьбі з корупціонерами - світовий досвід вже напрацьований. «Україна, як завжди йде своїм шляхом замість того, щоб врахувати вже існуючий досвід»,— акцентував парламентарій.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом