Прогнозувати зростання ВВП в 2015 році сьогодні передумов немає, навпаки, ситуація в економіці ризикує погіршитися.

Таку думку ForUm'у висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст Олексій Плотніков, коментуючи затверджений Кабінетом Міністрів прогноз економічного і соціального розвитку України на 2015 рік.

«Всі прогнози, що у 2015 році буде якийсь плюс (по одному з прогнозів Кабміну, зростання ВВП в 2015 році складе 0,3%. - Ред.) - можуть збутися тільки якщо ситуація в країні стабілізується», - заявив він.

Плотніков пояснив, що будь-яке зростання, як і будь-яке пожвавлення економічної активності, буде наслідком насамперед нормалізації ситуації на південному сході, що посприяє стабілізації ситуації в Україні в цілому. «Поки не зупиняться військові дії, реально не припиниться те, що відбувається в Донецькій і Луганській областях, - ні про яке пожвавлення активності не можна вести мову», - акцентував він.

«Я дуже сподіваюся, що відбудуться і нормально пройдуть вибори, що буде у нас легітимна Верховна Рада. Тоді можна буде вести мову про нормалізацію ситуації», - додав Плотніков.

Що ж стосується методики підрахунку Кабміну, яка дала можливість для втішних прогнозів, то економіст сказав: «Сподіваюся, підрахунки велися, виходячи з орієнтування на те, що все буде нормально працювати, ситуація не буде погіршуватися».

«Але, на жаль, у нас сьогодні серйозні перспективи того, що ситуація тільки погіршиться. Я цього зовсім не хочу, нікому не бажаю, але такі умови є», - акцентував Плотніков.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом