Спотові ціни на залізну руду з вмістом заліза 62% з доставкою в китайський Qingdao знизилися до $87,4 за тонну, повідомляє Metal Bulletin.

За даними видання, це мінімальна вартість залізорудної сировини з жовтня 2009 р.

Аналітики пояснюють падіння цін на залізорудну сировину зменшенням закупівель металопродукції Китаєм. Мовляв, ринок нерухомості там завмер, а значить, і будівництво, яке забезпечувалося металопродукцією будівельного сортаменту, скоротило обсяги. Китайські трейдери залишають торгові майданчики у зв'язку з уповільненням зростання в цьому секторі. Низький попит на нерухомість і відповідно металопродукцію тягне вартість ЗРС вниз, пояснюють експерти.

Водночас сировинні компанії не збираються скорочувати поставки руди, чим забезпечують профіцит продукції на ринку. Наприклад, Австралія за три останні місяці збільшила випуск руди на 32 млн т. Не відстає від неї і Бразилія. Це спонукає аналітиків говорити про те, що нинішні ціни ще не досягли дна, пише газета «Капітал».

Ситуація настільки погана, що влада Австралії (є глобальним постачальником руди на світовому ринку) вирішила скасувати податок на надприбутки гірничорудних компаній, повідомляє агентство Reuters. Він був введений 1 липня 2012 р. Завдяки цьому видобувні підприємства заощадять понад $9 млрд, порахували в австралійському уряді.

Гравці і експерти не очікують поліпшення в найближчій перспективі. «Ситуація з перевиробництвом тільки погіршиться протягом наступних кількох років», - упевнений аналітик дослідницької компанії CLSA Ltd., Ян Ропен. На його думку, спад на ринку нерухомості КНР навряд чи буде сприяти збільшенню попиту в наступному році. Через нарощування поставок австралійської і бразильської сировини ціни на залізну руду в другому півріччі 2015 р. знизяться до $75 за тонну, вважає Ропен, а середні ціни за рік не перевищать цей рівень.

Такі прогнози аж ніяк не додають оптимізму вітчизняним добувачам залізної руди. Якщо вірити, що в 2015 р. вартість сировини не перевищить в середньому $80 за тонну на світовому ринку, скорочення їх виручки може досягти $900 млн, розповів «Капіталу» аналітик компанії Eavex Capital Іван Дзвінка.

Гірничодобувні компанії України вже втрачають мільйони доларів через падіння середніх бенчмаркінгових цін на руду з $135 за тонну у січні-липні 2013 р. до $109 у той же період поточного року, каже Дзвінка. «За сім місяців 2014 р. експортні продажі рудних компаній скоротилися приблизно на $0,5 млрд», - відзначає експерт.

Подальші втрати більшою мірою торкнуться основних експортерів рудної  продукції - групи «Метінвест» Ріната Ахметова і компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго. Їх частка в загальній структурі поставок руди на зовнішні ринки досягла 80%.

Вплинути якимось чином на падіння світового ринку ЗРС вітчизняні виробники ніяк не можуть і не будуть, вважають опитані «Капіталом» аналітики. По-перше, тому що Україна - надто мізерний гравець у цьому сегменті. У 2013 р. обсяг світового експорту рудної продукції перевищив 1,3 млрд т, говорить фахівець ДП «Укрпромзовнішекспертиза» Дмитро Желтяков. Загальний обсяг експорту ЗРС з України не перевищив, за його оцінками, 40 млн т, що дозволило нашій країні забезпечити в минулому році лише близько 3% світових поставок.

По-друге, продаж руди - той вид бізнесу, який приносив хороші доходи у тому випадку, якщо реалізація металопродукції не виправдовувала сподівань металургів. Тому скорочувати поставки руди на експорт меткомпанії не будуть навіть при такому серйозному зниженні цін на неї, вважають експерти. Тим більше що в серпні у зв'язку з військовими діями на Донбасі виробництво сталі зменшилося на 40% порівняно з серпнем 2013 р. Отже, попит з боку вітчизняних меткомбінатів на руду знизився. «Водночас час випуск неагломерованої руди в серпні скоротився лише на 4% до серпня 2013 р. більшою мірою це сталося завдяки нарощуванню експорту», - зазначає Дзвінка. За сім місяців 2014 р. компанії експортували 22 млн т залізорудної продукції, що практично дорівнює обсягам у минулому році за цей же период.На $900 млн впаде виручка експортерів залізорудного концентрату в 2015 р.

Іншими словами, з зупинкою Єнакіївського і Алчевського меткомбінатів минулого місяця ключові підприємства гірничодобувної галузі - Північний ГЗК, Центральний ГЗК, Інгулецький ГЗК - перенаправили на експорт частину обсягів, які не змогли продати на внутрішньому ринку, пояснив аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Роман Тополюк. «Оскільки конкуренція на світовому ринку посилюється, повністю замінити втрату внутрішнього ринку буде складно. Обсяги експорту будуть рости до певної межі, а заробітки компаній - падати», - прогнозує він. Цікаво, що видобувні компанії в Донецькій і Луганській областях завантажені мінімально, а ГЗК у Дніпропетровській і Полтавській областях продовжують працювати на повну потужність, додав Желтяков. Саме вони і будуть забезпечувати зростання поставок руди за кордон.

Собівартість виробництва залізорудного концентрату в Україні Роман Тополюк оцінює на рівні $30-35 за тонну, окатишів - $45 за тонну. «З урахуванням витрат на доставку залізницею і морським транспортом, за поточною ціною на концентрат в Китаї на рівні близько $83 за тонну, рентабельність експорту концентрату з України наближається до нуля», - констатує експерт. Висока премія за окатиші утримує ціни на цю продукцію на рівні $ 123 за тонну. Це, за його словами, ще дозволяє експортерам заробляти близько $20 на тонні цієї продукції. Але це мінімум в два рази менше, ніж у минулому році. «Швидше за все, маржа буде скорочуватися і далі в найближчі роки», - робить невтішний для рудокопів прогноз Роман Тополюк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

78