У серпні 2014 споживчі настрої українців знову погіршилися на тлі загострення військових дій на Донбасі, руйнування промислової інфраструктури регіону та девальвації гривні.

Індекс споживчих настроїв (ІСН) склав 54,7 - на 10,4 пункту гірше, ніж у липні. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

«Індекс споживчих настроїв у серпні ще більше наблизився до рекордно низького рівня перших місяців 2009 року. В останні місяці споживчий оптимізм знаходиться під впливом ситуації на сході країни і стабільності на валютному ринку. Далі ці два фактори зберігатимуть свій вплив на споживчі настрої, і до них додадуться очікування щодо стабільності енерго- і теплопостачання взимку», - відзначають аналітики компанії.

Найбільше - на 18 пунктів - знизився індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (склав 43 пункти), а індекс економічних очікувань на 5 років впав на 11 пунктів - до 72,8. Індекс поточного особистого матеріального становища склав 49,4, що на 4,5 пункту гірше за липневий результат, а індекс доцільності робити великі покупки погіршився на 8,3 пункту - до 53,8. Триває погіршення інфляційних очікувань: відповідний індекс у серпні виріс на 2,8 пункту, до 188,7.

Одночасно істотно посилився песимізм українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань зріс на 22,1 пункту - до 147,8. Покращився лише один індикатор: індекс очікуваної динаміки безробіття. Він дорівнює 146,7, що на 1,1 пункту, менше ніж у липні, пишуть «Вести».

На думку експерта Фонду суспільної безпеки Юрія Гаврилечка, в першу чергу на споживчі настрої вплинуло зниження купівельної спроможності населення.

«З січня по липень зарплати в доларовому еквіваленті відчутно впали. Якщо дивитися за статистикою за грудень, коли середній заробіток був на рівні 3600 грн і долар був 8 грн. Зараз доларова сума буде значно менше, - говорить він. - При цьому зросли ціни практично на всі товари, тому що більшість споживчих товарів в Україні імпортні, місцеві тільки продукти харчування, але і ті подорожчали».

Також, на його думку, на настроях відбилися дії Нацбанку щодо обмеження обміну валюти та зняття коштів з рахунків. «Почалася цілком передбачувана паніка. Населення забирає гроші з банків і відкладає їх вдома під матрацом. Тому що не знають, чого чекати від курсу або від АТО, і що їм знадобитися у першу чергу: холодильник чи бронежилет. Вони чекають, що в  останній момент треба буде кудись бігти і щось терміново купувати», - говорить Гаврилечко.

Купуються лише товари першої необхідності і продукти. «Населення вирішило поки притримати гроші», - підтверджує старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Поворозник. - Більше стали економити на одязі, уважніше стежити за розпродажами і секонд-хендами, відмовляються від зайвих покупок». І, звичайно ж, відмовляються від великих придбань на кшталт дорогої побутової техніки та автомобілів.

Водночас, за словами Василя Поворозника, наші співгромадяни не перестали їздити у відпустки та дарувати друзям подарунки. «Географія відпочинку змінилася, переключилися на більш дешеві країни, такі як Болгарія. А замість Криму подорожували іншими напрямками всередині країни - піднявся внутрішній туризм», - говорить він. При цьому українці стали менше споживати імпортних товарів і переключилися на внутрішніх виробників. «Всі шукають, де б заощадити. В оптових магазинах на кшталт "Ашану", напевно, збільшилися продажі, оскільки люди намагаються закупити побільше: "на всякий випадок" і "поки не подорожчало". А бідніші верстви населення більше почали заходити на ринки, а не в супермаркети», - говорять експерти.

Аналітики побоюються, що істотного поліпшення доведеться чекати кілька років. Після повної стабілізації ситуації у східних областях відразу відновити роботу зможуть далеко не всі підприємства - багатьом знадобиться реконструкція. Так що на стабілізацію економіки проблемного регіону і країни в цілому потрібно чимало часу. Так само, як і для бізнесу.

«Не виключаю, що восени може бути невеликий приріст у сфері розважальної індустрії, оскільки війна пробуджує в людях бажання відволіктися від неї. Але і він буде недовгим, враховуючи, що у людей немає грошей на розваги», - прогнозує Юрій Гаврилечко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом