Фінляндія виступила проти запровадження нових санкцій щодо Росії, через що Євросоюз змушений на кілька днів відкласти їх запровадження. Про це пише газета The Wall Street Journal з посиланням на заяву прем'єр-міністра країни Олександра Стубба.

За його словами, позиція Фінляндії полягає в тому, що ЄС має почекати із запровадженням нових економічних санкцій проти Росії. «Фінляндія в цілому не вважає, що зараз відповідний час для санкцій)», - сказав Стубб. Він додав, що «ще будуть дискусії з приводу того, якою мірою (санкції) будуть опубліковані в Офіційному журналі ЄС».


Прем'єр Фінляндії наголосив, що Гельсінкі стурбовані можливою відповіддю на санкції з боку Москви.

Видання зауважує, що Фінляндія має спільний кордон з Росією й отримує прибуток від туризму і торгівлі зі своїм східним сусідом. Раніше під час української кризи Фінляндія була серед членів ЄС, які сумнівалися в доцільності нарощування економічного тиску на РФ.

Минулого понеділка країни - члени Євросоюзу узгодили розширення секторальних санкцій проти Росії. У заяві голови Європейської ради Германа Ван Ромпея йдеться, що вони набудуть чинності після опублікування в Офіційному журналі ЄС.

Публікація, за його словами, відбудеться «в найближчі кілька днів». «Це дасть час для оцінки виконання угоди про припинення вогню і мирного плану. Залежно від розвитку ситуації ЄС готовий переглянути узгоджені санкції повністю або частково», - сказано в заяві.

Узгодження нових санкцій проходило нелегко. Очікувалося, що про це рішення буде оголошено о 20:00 МСК, але країни - члени ЄС дійшли спільної думки через приблизно три години. Агентство Reuters з посиланням на європейські дипломатичні джерела повідомило, що деякі країни ЄС захотіли обговорити можливість відкладення запровадження нових санкцій, якщо угоди про перемир'я в Україні між Києвом і представниками ДНР та ЛНР дотримуватимуть, повідомляє «РБК-Україна».

Нові санкції, як очікується, передбачатимуть обмеження з доступу до ринку капіталу, оборонної промисловості та продукції подвійного призначення. Як повідомляли The Financial Times і The Wall Street Journal, заходи ЄС торкнуться оборонних підприємств («Оборонпром», Об'єднана авіабудівна корпорація, Уралвагонзавод і концерн «Калашников»), енергетичного сектору («Газпром нафта», «Транснафта» і «Роснафта»), а також фінансового сектору (Сбербанк, ВТБ та низка інших російських держбанків).

В інтерв'ю газеті «Ведомости» прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв напередодні заявив, що якщо Брюссель запровадить санкції проти Росії, Москва дасть на них «асиметричну відповідь». Як один із можливих заходів Медведєв назвав закриття російського повітряного простору для західних авіакомпаній.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30