Всі рекомендації МВФ, які отримала Україна під час підписання договору про кредитування наприкінці квітня 2014 року, виявилися помилковими. Про це у своєму блозі в «Вестях» написав Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Жодна з рекомендацій МВФ не дала позитивного результату. Як результат, коли в червні-місяці в Україну приїхала місія МВФ перевіряти виконання цих рекомендацій, вони були в шоці. Економіка валиться, всі «маячки» (орієнтири, які уряд України мав виконувати за угодою з МВФ) були не виконані. Тому не дивно, що в липні МВФ відмовився видати другий транш і взагалі подумував про припинення роботи з Україною. Але послідувала команда від США, і в результаті керівництву МВФ довелося в терміновому порядку переписувати угоду з Україною, відмовлятися від своїх попередніх «маячків» та рекомендацій і придумувати нові рекомендації та орієнтири, щоб врятувати свій імідж. Як результат Україна отримала з великим запізненням другий транш кредиту МВФ, а заодно й нові рекомендації, а також обіцянку, що третій і четвертий транш МВФ може видати вже 15 грудня, якщо Україна виконає всі. А для того, щоб перевірити, що там Україна робить, вже у листопаді приїде чергова місія МВФ, яка вирішуватиме, давати нам у грудні гроші чи ні», - міркує експерт.

Експорт в Україні упав на майже 7%, і тільки завдяки падінню імпорту на 21%, сальдо зовнішньої торгівлі за підсумками першого півріччя 2014 року виявилося з позитивним результатом 3 млрд дол.

На думку Охріменка, цей профіцит умовний, оскільки він утворився тільки тому, що Україна не закупила достатньо газу на зиму, і тепер усе населення України молиться на теплу зиму і скуповує бойлери, сподіваючись її пережити. Безглуздість цього розуміє і МВФ, тому згідно з його прогнозом на 2014 рік, він очікує, що зовнішня торгівля матиме дефіцит 7,7 млрд дол. Домагатися збільшення українського експорту за рахунок обвалу гривні, це абсурд. Наш головний експорт, це зерно, його виробництво безпосередньо пов'язане з імпортними мінеральними добривами і дизельним паливом та металом, для виробництва якого потрібен імпортний кокс і газ. Тому, девальвація гривні одночасно веде до зростання собівартості виробленої продукції в Україні і весь ефект від знецінення гривні нівелюється, і цього тільки фахівці МВФ не розуміють.

«У первинному варіанті меморандуму МВФ було записано, що гнучкий курс має забезпечити зростання золотовалютних резервів України. Так фахівці МВФ цілком серйозно заявляли, що зростання курсу долар/гривня стимулюватиме експортерів та українців продавати свої долари, оскільки «курс долара відповідатиме їх ринковим очікуванням». Вони прогнозували, що золотовалютні резерви на кінець 2014 року зростуть до 19,6 млрд дол., а курс долар/гривня не перевищить 10,5 грн. Але все виявилося зовсім не так, як планували фахівці МВФ. Українці не стали продавати, а навпаки стали активно скуповувати валюту і масово забирати депозити з банків. Як результат, тільки нетто-купівля готівкової валюти становила близько 7 млрд дол. А тільки за період травень-липень 2014 року з банків забрали валютних депозитів на суму близько 2,3 млрд. дол. Як результат, маємо курс долара 13 грн, хоча МВФ усе ж вірить, що на кінець року курс долара може бути 12,5 грн. Хоча, найімовірніше, можна очікувати курсу долара 15 грн, з урахуванням загальної ситуації на валютному ринку», - пояснив Охріменко.

В останньому своєму меморандумі МВФ дуже стурбований ситуацією, яка склалася у банківському секторі. І тому, дуже багато нових рекомендацій МВФ спрямовано на порятунок банківської системи. Рік тому, якщо можна так висловитися, у часи Арбузова і Соркіна, загальна кількість банківських депозитів фізосіб у гривні становила 230 млрд грн, а валютних депозитів у банках на суму близько 22,6 млрд. дол. Нині, у часи Кубіва і Гонтарєвої, загальна кількість депозитів фізосіб у гривні 221 млрд грн, а у валюті 16,2 млрд дол. При цьому різко зросла кількість проблемних кредитів.

Згідно з останніми даними МВФ, частка прострочених кредитів становила 14,7%, в той час як рік тому цей показник був до 9%. Як наслідок, банківська система не може нормально працювати, і МВФ вважає, що для того щоб покрити збитки банківської системи, потрібно збільшити капітал українських банків на суму близько 106 млрд грн. Але малоймовірно, щоб зараз інвестори вносили кошти в українські банки. У це не дуже вірить і сам МВФ, тому, він дозволив як виняток НБУ зробити емісію гривні в розмірі близько 43 млрд. грн і скерувати їх на рекапіталізацію державних банків, і частково виділити гроші для ФГВ. Також МВФ вірить, що населення не забиратиме депозити з банків, а навпаки збільшить їх розміщення на депозитах. У той самий момент МВФ вимагає від банків більш жорстко діяти з неплатниками за кредитами, щоб зменшити обсяги прострочення. МВФ наказав нашому уряду відмовитися від реструктуризації іпотечних валютних кредитів населення і зняти мораторій на відчуження заставленого майна під ці кредити. А також МВФ вимагає від НБУ більше самостійності і незалежності, і наказує, щоб НБУ прямо або приховано не фінансував дефіцит державного бюджету. А для цього МВФ ввів чіткі орієнтири щодо емісії гривні до кінця року. НБУ має право до кінця року зробити емісію гривні тільки 44 млрд грн. Економити, і ще раз економити - ось головний заповіт МВФ.

«Приборкана девальвація гривні, яка була спровокована Кубівим і Гонтарєвою просто знекровила банки і тепер валюта не в банках, а на «чорному» валютному ринку. А банки змушені не кредитувати економіку, а думати, як утримати натовпи охочих забрати депозити, причому відразу і все. Ось це і є «економічне диво», яке отримала Україна завдяки рекомендаціям МВФ», - резюмує Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

81