Розпродавати акції енергетичних компаній у кризовий час невигідно для країни. Таку думку висловив ForUm'у директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, коментуючи рішення Кабінету Міністрів України про ліквідацію Національної акціонерної компанії «Енергетична компанія України» (НАК ЕКУ).

За словами Сергієнка, у разі ліквідації НАК ЕКУ необхідно буде продати частину акцій низки обленерго, що належать їй.

«Кризовий час у країні - не найкращий час для продажу. Зрозуміло, що всі акції дешевшають», — зазначив експерт.

При цьому Сергієнко вважає, що у разі відсутності ефективного покупця активи ЕКУ можуть бути розділені між існуючими власниками.

«Держава не є ефективним керівником, працює не на користь населення, а на користь власника-монополіста. Необхідно, щоб правильно були виписані умови конкурсу, щоб держава отримала максимум від цього продажу. А якщо не зможуть знайти покупця, то знизять ціну і розділять між "своїми"», — пояснив він.

Разом з тим експерт висловив думку, що найбільшою проблемою існуючих енергетичних компаній є небажання підвищувати їх ефективність шляхом модернізації.

«Головна проблема не в тому, що збираються продавати акції. Обленерго, як регіональні природні монополісти, створили такі умови в економіці, що вони не розвиваються, а сидять на грошових потоках, заробляють, при цьому не розвивають свої мережі, якість послуг постійно знижується», — зазначив Сергієнко.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37