Проект «Стіна» є більшою мірою піаром, ніж зміцненням українсько-російського кордону. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політичний експерт Юрій Кочевенко.

«Це, в першу чергу, питання пропаганди або якогось піару, ніж реальне зміцнення кордонів. Намагаються знайти аналогію з ізраїльсько-палестинськими територіями, але там зовсім інша протяжність кордону і її можна активно моніторити. І Ізраїль контролює територію, якою вона проходить, тому ми можемо розглядати цей проект у віддаленій перспективі», - вважає Кочевенко.

На думку політолога, цей проект можна впроваджувати після відновлення територіальної цілісності України.

«Ми ж не будемо відгороджуватися від Донецької та Луганської областей. Теоретично потрібно будувати стіну рівно на кордоні з Росією. Це відкладає впровадження проекту і знижує його ефективність. Якщо не прокладати стіну у Харківській, Сумській і Чернігівській областях, де ми не контролюємо кордону, то користі не буде ніякої», - зазначає він.

Крім того, в Україні, на його думку, необхідно відновити довіру громадян до влади.

«Як показує світова практика, найбільш ефективно кордони охороняються не там, де складні багатоступінчасті зміцнення, а там, де прикордонна служба працює спільно з громадянами своєї країни. Це набагато ефективніше і знижує собівартість охорони кордону. У Польщі та багатьох інших країнах встановлені фіксовані суми винагороди громадянам, які проживають на прикордонних територіях і допомагають затримувати порушників кордону. Щоб така взаємодія була можливою, необхідно, щоб населення було лояльне до влади і була взаємна довіра. Якщо колись ми її зможемо відновити і налагодити таку систему, то вона буде ефективна. А стіни та інше - це піар. Сказати, що вони когось зупинять, не можна, це малоймовірно. В Україну нелегально можна потрапити по-різному, в тому числі і через повітряні ворота. Зараз же противник проходить через захоплені терористами пункти пропуску на кордоні. У нас є запит на прості розв’язання складних проблем. Реагуючи на нього, підігруючи цим настроям, мусується тема східного валу», - констатує Кочевенко.

Нагадаємо, що в Україні анонсований запуск проекту під назвою «Стіна» для зміцнення українсько-російського кордону.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

132