Процес реалізації проекту «Стіна» для зміцнення українсько-російського кордону має бути прозорим. Таку думку Forum'у висловила заступник голови комітету Верховної Ради з економічної політики народний депутат України (ВО «Батьківщина») Ксенія Ляпіна.

«Думаю, буде якась варіація з місцевим акцентом. Повністю повторити Ізраїль ми просто не зможемо, так зовсім інші відстані і відповідно - витрати. Стіна - це має бути фортифікаційна споруда»,— заявила вона.

Ляпіна підтримує ідею створення стіни на кордоні з РФ. «Знаю, що уряд зараз з інженерами і вченими розробляє проект, який повинен бути адекватним за коштами, реальним для бюджету. І тут питання не в тому, стіна - добре це чи погано. Ми повинні це зробити. Ось уклали якесь перемир'я, а воно сьогодні - і не мир, і не війна. Вони стріляють, а ми не можемо довести. Вони нападають, ми відбиваємося, вони звинувачують, що ми порушуємо (перемир'я. - Ред.). Так що нам потрібні якісь фізичні перешкоди»,— зазначила політик.

Крім того, за словами Ляпіної, важливо, щоб не було спроб нажитися на будівництві споруди, про які попереджають експерти. «Знаєте, олігархи для свого збагачення можуть використовувати абсолютно все, навіть те, що людина дихає. Але це не означає, що нам варто перестати дихати. Потрібно зробити все, щоб не використовували. Проект і його виконання повинні бути прозорими»,— пояснила нардеп.

Парламентарій упевнена, що забезпечити прозорість дій можна проведенням тендерів в електронному вигляді. «Потрібен громадський моніторинг процесу в режимі «онлайн». Також важливо, щоб взяти участь у конкурсі могли іноземні представники»,— додала вона.

Нагадаємо, будівництво «Стіни» анонсував прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, не розкривши деталей або подробиць. Пізніше глава Мінфіну Олександр Шлапак пояснив журналістам, що в матеріалах Кабміну на облаштування «надійно укріпленого кордону» відводиться шість місяців, сам же проект «перебуває на стадії підготовки пропозицій і ще не має кошторису».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом