Ідея введення процедури моніторингу життя державних службовців І-III категорій не повинна перетворитися в пострадянський механізм дій. Таку думку ForUm'у висловила заступник голови комітету Верховної Ради з економічної політики народний депутат України (ВО «Батьківщина») Ксенія Ляпіна.

«Ідея теоретично хороша. Але як її втілити в життя - це питання. Важливо правильно побудувати цей моніторинг», - заявила вона.

Парламентарій упевнена, що моніторинг у разі його проведення не повинен перетворитися на боротьбу з неугодними або на «андроповщину». «Все залежить від того, що ми маємо на увазі під цим моніторингом. Важливо, щоб все контролювало суспільство, а не якийсь контролер. Якщо ми створимо пострадянський механізм - отримаємо негатив», - вважає Ляпіна.

Водночас політик зазначила, що чиновники і політики повинні бути готові до перевірок їх реальних доходів.

«Будучи держслужбовцем або політиком, людина відмовляється від певної частини своїх прав, зокрема на приватне життя. Тобто частково від таких прав ми повинні добровільно відмовитися, інакше ми не будемо публічними особами. А будь-яка виборна посада, високий пост державного службовця передбачає, що люди повинні знати про людину, що діє від імені держави, все. Тому такий моніторинг не можна трактувати, як порушення прав громадян», - зазначила нардеп.

Як повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України запроваджує процедуру моніторингу рівня життя держслужбовців  І-III категорій.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

45