Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає, що обстріли українських силовиків членами НЗФ на Донбасі після досягнення домовленості про припинення вогню демонструють «крихкість» цих домовленостей.

Про це Штайнмаєр заявив 7 вересня під час візиту до Нью-Делі, повідомляє «Німецька хвиля» з посиланням на офіційний сайт німецького МЗС.

За його словами, інциденти поблизу Донецька, Маріуполя та інших місцях Донбасу, доводять, що дипломатичні потуги «можуть бути швидко зведені нанівець».

Він також підкреслив, що припинення вогню означає ніщо інше як «початок важкого політичного процесу, який повинен стосуватися всіх відкритих питань і конфлікту інтересів».

Зокрема, на думку Штайнмаєра, перемир'я повинне підготувати підґрунтя для обміну полоненими, ефективного контролю за кордоном і діалогу щодо забезпечення участі мешканців сходу України в політичних процесах у Києві.

Крім того, глава МЗС Німеччини підкреслив необхідність «зробити все можливе, щоб підтримати і підтвердити реалізацію мінських домовленостей».

Це може означати розширення спектру заходів Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з контролю за виконанням режиму припинення вогню і нагляду за кордоном.

«Ми готові брати участь у плануванні подібних заходів», - сказав Штайнмаєр.

Нагадаємо, 5 вересня на переговорах контактної групи між представниками України, самопроголошених ДНР і ЛНР з участю ОБСЄ в Мінську був підписаний протокол про припинення вогню на Донбасі з 18.00 п'ятниці, 5 вересня.

За словами радника глави МВС Антона Геращенка, за 6 вересня було зафіксовано 16 випадків обстрілу і зіткнень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом