Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що у п'ятирічній перспективі Україна може диверсифікувати поставки газу і перестати залежати від Російської Федерації в газовому питанні. Про це, як повідомляє прес-служба Кабміну, він заявив в інтерв'ю програмі «ТСН. Тиждень».

Яценюк нагадав, що коли уряд України розпочав роботу, в українських газових сховищах було п'ять мільярдів кубічних метрів газу: «Це практично нуль, тому що це так званий буферний газ, його викачати неможливо».

«Зараз у нас вже близько 16 мільярдів кубометрів газу. З 25 мільярдів, які ми купуємо в Росії, 15 ми вже стали купувати в ЄС через Польщу, Угорщину і Словаччину», - зазначив він.

Яценюк підкреслив, що основний реверс запущений недавно, - це десять мільярдів кубічних метрів газу на рік через Словаччину: «Він суттєво допоможе нам пережити зиму».

За словами прем'єра, Україні не вистачає ще п'ять мільярдів кубічних метрів газу: «Буде непросто. Тепло не буде, відразу попереджаю, - але не замерзнемо».

Глава уряду зазначив, що шанси на отримання цього реверсу були вкрай низькими через тиск Росії, і відзначив спільну позицію всіх країн-членів Європейського союзу і Європейської комісії безпосередньо у вирішенні цього питання.

Відповідаючи на питання, чи є запуск цього реверсу перемогою, Яценюк сказав: «Я не люблю кидатися такими словами. До перемоги ще далеко. Перемога - це тоді, коли ми не будемо взагалі купувати російський газ. Це не рік, не два, але в п'ятирічній перспективі ми можемо сказати, що Україна диверсифікує постачання газу і перестане залежати від Російської Федерації».

Як повідомляв ForUm, 2 вересня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо і директор департаменту внутрішнього енергетичного ринку Європейської комісії Клаус-Дітер Борхардт запустили в промислову експлуатацію газопровід «Вояни-Ужгород» в місті Велке Капушани (Словаччина).

За словами Яценюка, завдяки реверсу з Європи Україна замінить 60% газу, який раніше купувала у Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом