Ситуація в економіці України - найскладніша за останнє десятиліття. Практично всі показники котяться в прірву, все це здобрюється панікою і негативними очікуваннями, і що вийде у підсумку - дефолт чи щось трохи більш оптимістичне - сказати не може ніхто, пише портал Inpress.ua у статті «Україна в очікуванні дна, або Чому йдуть інвестори».

Зокрема, головною неприємністю поточного року для середньостатистичного українця, пише автор статті, стало падіння курсу гривні, яке від «гойдання» на рівні 11-12 грн/дол. плавно перейшло на новий рівень в 13-14 грн/долар. В уряді і НБУ переконують, що «оптимальний» курс - не більше 12 грн/дол., але на тлі поточних подій ринок все одно тягне курс вниз.

Наслідком девальвації стало зростання споживчих цін (інфляція), яка, за найскромнішими оцінками Держстату, за сім місяців склала 12% (у 2013 році була зафіксована інфляція 0,5%), тоді як до кінця року вона зросте приблизно до 19%.

Річна інфляція навіть у 20% ніяк не в'яжеться з реальним подорожчанням усього, просто Держстат завжди рахував не так, як насправді зростали ціни, відзначає видання. Імпорт зріс на 30-40%, а вітчизняні товари «підтяглися» на 10-15%.

За даними Держстату, головний показник розвитку економіки - ВВП - у першому півріччі з урахуванням інфляції впав на 3%. Таким чином, темпи падіння зросли порівняно з минулим роком - в 2,3 рази.

Номінальний ВВП, тобто без урахування наростаючої інфляції, обвалився ще сильніше. За всіма прогнозами падіння продовжиться і далі. За підсумками 2014 року уряд прогнозує зниження ВВП на 6%, МВФ і рейтингове агентство Fitch - на 6,5%. На наступний рік в МЕРТ прогнозують збільшення від 0,3% до 2%, тоді як у Fitch - нульове зростання в 2015-2016 рр.

Падіння показників торкнулося навіть, здавалося б, стабільної торгівлі. За даними Держстату, в січні-липні продажі в роздробі у співставних цінах порівняно з аналогічним періодом 2013 року знизилися на 1 %, до 495,2 млрд грн. Останній раз спад у торгівлі був зафіксований ще в квітні 2010 року, а в останній час мало місце лише уповільнення темпів зростання роздрібних продажів, але аж ніяк не падіння.

Показники нинішнього року для аграріїв в цілому непогані, але ситуація в країні вплинула і на цій галузі. За даними Держстату, за січень-липень п.р. зростання обсягу сільськогосподарського виробництва порівняно з аналогічним періодом 2013 р. становило 3,4% (в т.ч. в агрокомпанії - 2,8%), в т.ч. рослинництво зросло на 3,2% (-0,4%), а тваринництво - на 3,5% (7,6%).

Нагадаємо, що в 2013 році АПК розвивався в 4,4 рази швидше (14,8%), в першу чергу за рахунок рослинництва, яке зросло відразу на 25,5%.

При цьому, йдеться в статті, Україна наразі повністю залежить від кредитних коштів МВФ. На початку вересня в країну надійде другий транш у розмірі $1,4 млрд, $400 млн з яких підуть на поповнення золотовалютних резервів, а $1 млрд - на покриття дефіциту держбюджету. В доповнення в найближчі місяці ЄС перерахує черговий транш макрофінансової допомоги в сумі 1 млрд євро, а $100 млн від Японії вже отримані.

Крім того, МВФ об'єднає третій і четвертий транші загальним обсягом $2,2-2,3 млрд, і його буде надано до кінця поточного року. Йде накопичення держборгу (виріс в 1,5 рази - до 821,84 млрд грн), але на такі «дрібниці» у поточних умовах, коли стоїть питання виживання, вже мало хто звертає увагу.

Прогноз ситуації в країні повністю залежить від «успіхів» або відсутності таких у частині вирішення проблем на сході країни, і ніякі позитивні заходи та новини, наприклад отримання другого траншу кредиту МВФ, не зможуть у найближчій перспективі переламати тиск цього чинника на фінансовий ринок і тренд падіння основних економічних показників. Якщо порівняти сухі економічні показники з минулорічними, коли фінансово-економічним блоком керував Сергій Арбузов, стає ясно, що нинішнє керівництво країни не може зберегти навіть того, що було, не кажучи вже про розвиток.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

72