Кошти, що продані Мінфіном Нацбанку, не брали участь у стабілізації національної валюти. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Ці 340 млн, які Мінфін продав НБУ, не брали участь у стабілізації гривні. Це вже далеко не перша невдала заява прем'єра. Перша була у 2012 р. на дебатах з Тігіпком, коли він лякав, що борг кожного українця - 13 000 грн (зараз 23 000 грн). Друга, коли він заявив, що якби не він, то курс був би вдвічі вищим. Хоча всі експерти розуміють, що він не впливає на двократну девальвацію гривні. Якщо вже у нього такі можливості, то він може її і до 8 грн опустити», - сказав Старинець.

Економіст пояснив, що гривня зміцнилася на тлі посилення загального апетиту до ризикових валют.

«А Яценюк зараз собі це в заслугу поставить. Найяскравішим прикладом популізму стала заява Яценюка про те, що якби не він, то курс гривні був би вдвічі вищим. Адже Арсеній Петрович прекрасно знає - для того, щоб курс гривні став 26 за один долар, сальдо нашого платіжного балансу має бути від'ємним як мінімум на $10 млрд (зараз його дефіцит за 7 міс - $4,5 млрд) і його чарівні дії на курс в обсязі двократної девальвації слабо впливають. Якщо все ж таки припустити, що Арсеній Петрович реально здатний переполовинити курс гривні, то що ж заважає йому зробити це щодо нинішнього курсу?» - поставив риторичне питання він.

Нагадаємо, що уряд прийняв рішення про продаж Мінфіном Нацбанку 340 млн. доларів. Про це заявив 28 серпня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, додавши, що цей захід «додатково дасть можливість стабілізувати валютний курс».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом