Вартість українських агрокомпаній досягла рекордного мінімуму за п'ять років. Капіталізація публічних агрохолдингів у серпні склала $ 3,46 млрд, що на 39 % менше, ніж у січні 2014 р., і на 33 % нижче порівняно з серпнем 2013 р. Про це свідчать котирування агрокомпаній на міжнародних біржах: Варшавській (WSE), Лондонській (LSE), Паризькій (PSE), Франкфуртській (FSE) і Стокгольмській (SSE), пише «Капітал».

Лідерами падіння стали компанії Сергія Касьянова (з початку року капіталізація агрохолдингу KSG Agro просіла на 97 %), Івана Гути («Мрія», мінус 66 %) та Анатолія Юркевича («Мілкіленд», мінус 66 %).

Падінню котирувань, на думку фінансового аналітика консалтингової компанії «Украгроконсалт» Олексія Моргуна, сприяло три фактори: девальвація гривні, подорожчання боргових зобов'язань і ризики. Наприклад, лідер падіння - компанія KSG Agro - 30 % своєї продукції рослинництва вирощувала в Криму. Більшість активів компанії «Агротон» розташовані в Луганській області, що відлякує інвесторів. «Протистояння на сході країни та анексія Криму погіршили ситуацію на валютному ринку, посиливши девальвацію. Через подорожчання боргових зобов'язань агрохолдинги зіткнулися зі складнощами виплати відсотків за кредитами», - додає експерт.

Для компаній продовольчого напряму - «Миронівський хлібопродукт» (МХП), «Авангард» - перешкодою для залучення інвесторів стало те, що на тлі великих обсягів продажів в Україні вони не змогли заробити на девальвації національної валюти. На показниках МХП також позначилося закриття в лютому ринків Митного Союзу.

У компаній - лідерів падіння капіталізації були ще й суб'єктивні причини, каже аналітик інвестиційної компанії Eavex Capital Іван Дзвінка. «Мрія» не змогла розплатитися за боргами і просить акціонерів про реструктуризацію заборгованості.

Не виправдала очікувань інвесторів компанія «Кернел». Після опублікування звіту за І квартал 2014 р., згідно з яким агрохолдинг отримав $ 25,1 млн чистого збитку, прогнозний показник EBITDA за підсумками 2014 фінансового року (липень 2013 - червень 2014) був знижений до $ 170 млн з колишніх $ 250 млн.

«Овостар Юніон» відклала свої плани з реалізації інвестиційної програми. Разом із девальвацією це здешевило компанію на 35 %.

В очікуванні стабільності акції агрохолдингів дуже чутливо реагують на будь-яку політичну заяву, зазначає Дзвінка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31