Суб'єктність сторін, що беруть участь у підписанні угоди про перемир'я на Донбасі, значення не має. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політик, народний депутат ВР України кількох скликань Тарас Чорновіл.

«Поки йдеться про припинення вогню, про перемир'я, тобто про тимчасове зняття напруги, перерви для пошуку шляхів для реалізації мирного плану. Україна дійсно хоче припинення вогню. Шукається можливість отримати результат. І суб'єктність сторін, що беруть участь, категоричного значення не має», - заявив він.

Політик пояснив, що можлива фальшива суб'єктність - якщо за людьми з контактної групи стоятимуть основні гравці. «Їде до Мінська не Петро Порошенко, Арсеній Яценюк або Валерій Гелетей, а Леонід Кучма, який, здавалося б, формально сам ні на що не впливає. Але реально Кучма туди везе певні умови - напрацювання українського керівництва. І той же Зурабов (посол Російської Федерації в Україні, - ред.), формально представляючи РФ, заявляє, що вона не є учасником конфлікту, де-факто ним є. І участь Зурабова, як контактера з російського боку, - обов'язкова. Участь ЛНР і ДНР здається нелогічною, але оскільки необхідний результат - в цьому випадку доцільні переговори», - вважає Чорновіл.

«Нам потрібно бути готовими вести бойові дії не тільки на наступ, а ми не списуємо Донбас з рахунків, а й на збереження того, що ми маємо сьогодні. І я б розглядав ситуацію, як тимчасове перемир'я. Але нам без нього не можна. Ми не готові, скільки б там не хизувалися. Я вчора був на ефірі, і «свободівці» казали: «Ми Москву однією лівою». Так, зараз! Ми не можемо дістати їх. У нас немає сьогодні військово-технічних можливостей, щоб переможно боротися з російською армією», - акцентував політик.

Крім того, Чорновіл вважає, що у разі підписання документ не потребує затвердження парламентом або урядом.

«Це не є певною територіальною зміною. Якщо б ми йшли на поступки, визнавали територію спеціальним автономним утворенням, потрібні були б зміни до Конституції та участь парламенту. У цій ситуації це воєнно-тактичний факт, який ні парламентом, ні Кабміном не обговорюється», - пояснив він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1084