Керівництво самопроголошених Донецької та Луганської народних республік запропонувало свій проект мирного плану зі стабілізації обстановки на сході України, що передбачає тимчасове припинення вогню протиборчими сторонами, а також низку інших заходів.

«З метою стабілізації обстановки і припинення кровопролиття на сході пропонується низка заходів, у першу чергу введення з 15:00 5 вересня режиму тимчасового припинення вогню з боку силових структур України та ополчення південного сходу», - повідомили представники республік, конкретизуючи положення мирного плану.

Серед інших заходів, передбачених проектом мирного плану ДНР і ЛНР, - введення заборони з 15:00 5 вересня на польоти бойової авіації над територіями самопроголошених республік, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Керівництво самопроголошених республік пропонує «надати місії ОБСЄ дані об'єктивного контролю повітряного простору засобами РФ».

«Здійснити під егідою ОБСЄ міжнародний контроль дотримання умов припинення вогню та моніторингу обстановки, для цього розділити створювану зону безпеки на п'ять секторів, у кожному з яких мати місію спостерігачів у кількості до 40 осіб з виставленням 3-4 стаціонарних і 2-3 рухливих спостережних постів», - гласять пункти проекту.

При цьому пости пропонується забезпечити засобами спостереження, зв'язку та відеофіксації.

Проект плану передбачає також відкриття з 10:00 7 вересня гуманітарних коридорів для пересування біженців і доставки гуманітарних вантажів до міста Донецької та Луганської областей автомобільним і залізничним транспортом.

Спостерігачі зазначають, що пропозиції республік корелюються з планом щодо врегулювання ситуації на сході України, який оприлюднив 3 вересня в Улан-Баторі президент РФ Володимир Путін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

133