Близько 13.00 4 вересня Маріуполь здригнувся від потужних вибухів, по місту розлетілася страшна новина - почався штурм, повідомляють місцеві жителі.

За їх словами, чути гул авіаційних двигунів. Чия це авіація - поки незрозуміло.

«КП в Україні» додзвонилася заступнику батальйону «Азов» Ігорю Мосійчуку. Факт масованої атаки він підтвердив.

«Ми тільки що отримали інформацію, що до Маріуполя підходять близько 90 танків, важку техніку підтримують кілька тисяч десантників. Атаку ведуть з трьох флангів. Основні сили йдуть з Новоазовська, так само йде атака з флангу. З Азовського моря до порту прибули кілька ракетних катерів з зафарбованими емблемами, вони ведуть ракетний обстріл території», - заявив він.

Мосійчук не зміг уточнити, скільки зможе протриматися місто. «Потрібна підтримка. Це головне зараз», - сказав він.

В маріупольській групі «ВКонтакте» жителі міста повідомляють про війну. Бомбардування відбуваються одночасно майже у всіх районах міста.

«З боку Широкиного виразно чутні звуки артилерії! У нас тут на лівому чутні вибухи артилерії! Артилерія фігачить по танках, що виїхали з Новоазовська в бік міста! А мені здається, ці вибухи у Виноградному! А я в Садках Іллічівського району чую бахкання!» - такі повідомлення з'являються в групі протягом останньої години.

Люди також передають, що на під'їздах до міста обстрілюються блокпости, в лісосмугах були помічені солдати, чути автоматні черги, по місту їздять танки.

Жителі також повідомляють, що почалися перебої з мобільним зв'язком, зокрема, не працює «Київстар». Городяни радять один одному не підходити до вікон.

«У нас у центрі міста тихо, працюємо у штатному режимі. Живимося поки тільки тим, що розповідають жителі околиць. Ніби бої йдуть в прибережному селі Широкому, стріляють «Градами», є танки. Я в будівлі, поки нічого не чую, але люди, які були на вулиці, кажуть, що відлуння вибухів чути, - розповіла «Комсомольській правді в Україні» Ганна, співробітниця відділу міськради Маріуполя. Ганна каже, що всі у міськвиконкомі сподіваються, що Маріуполь встоїть.

Заступник начальника служби порятунку Маріуполя Владислав Гусинський повідомив, що в самому місті ситуація під контролем.

«Я зараз стою на вулиці, добре чути залпи і вибухи, мабуть йде важкий бій. Поки що ми не маємо ніякої інформації. На щастя в самому місті тихо. Паніки поки що немає. Наші хлопці в повній бойовій готовності», - розповів «КП в Україні» Владислав Гусинський.

Чутки, що через кордон в районі обстріляного пункту пропуску «Новоазовськ» прорвалися російські танки, з'явилися вранці 25 серпня. Відтоді напруга, у якій всі ці місяці після звільнення жив південь області в очікуванні нової атаки, досягла апогею.

Офіційно після захоплення Донецька ставка губернатора Сергія Тарути перемістилася в Маріуполь. Проте з першими звісточками про війну з'явилися люди, які бачили, як він полетів на вертольоті в Запорізьку чи Дніпропетровську область. І прилітає назад на якийсь захід. Ці чутки постійно циркулюють в місті - офіційно вони спростовуються.

25 серпня, після захоплення Новоазовська, в адміністрації «КП в Україні» заявили: «Інформація про виїзд органів влади Донецької області з Маріуполя не відповідає дійсності. Донецька обласна державна адміністрація функціонує в звичайному режимі в Маріуполі. Губернатор Сергій Тарута також знаходиться на робочому місці в Маріуполі», - підкреслили в прес-службі ОДА.

Уточнити, де Тарута і чиновники ОДА, зараз не вдається. Телефони не відповідають.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом