Москва готова до практичних кроків з деескалації конфлікту в Україні в рамках плану з врегулювання ситуації, який напередодні запропонував президент Російської Федерації Володимир Путін, заявив у четвер глава російського Міністерства закордонних справ Сергій Лавров.

«Сподіваємося, що заклики будуть почуті, особливо Києвом, Донецьком і Луганськом. Готові разом з ОБСЄ забезпечувати практичні кроки з деескалації», - сказав Лавров, відкриваючи зустріч з головою Парламентської Асамблеї ОБСЄ Ілккою Канервою.

Як заявив міністр, необхідний моніторинг ситуації по лінії Організації з безпеки і співробітництва в Європі. За словами Лаврова, Путін особисто докладає величезні зусилля, щоб знайти рішення і вихід з ситуації.

Він зазначив, що, незважаючи на домовленості про необхідність встановлення в Україні національної єдності, регіони, які не прийняли неконституційний переворот в країні, стали пригнічувати.

Як заявив глава МЗС РФ, було висунуто досить мирних ініціатив, але Україна, США та ЄС, як вважають у Москві, не зацікавлені у виконанні деяких домовленостей.

«В умовах, коли і ОБСЄ, ООН відмовилися навіть вітати Женевську заяву, звичайно, все це поведінка викликає великі питання про щирість того, що робиться Брюсселем та Вашингтоном», - сказав він.

Зі свого боку Канерва зазначив, що приїхав не для того, щоб до чогось закликати або займати зарозумілу позицію, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Потрібно виробити політичне рішення. Ми вважаємо за необхідне припинити потік військових і зброї, які перетинають кордон. Гуманітарна ситуація в Україні потребує врегулювання», - сказав голова ПА ОБСЄ.

«Ми готові підтримати суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України. Від імені Парламентської Асамблеї закликаю всі країни чинити аналогічно», - сказав Канерва.

Як раніше повідомляв ForUm, президент РФ Володимир Путін вважає, що для припинення кровопролиття і стабілізації обстановки на сході України обидві сторони конфлікту повинні узгодити і здійснити ряд дій: припинити активні наступальні операції збройних сил, відвести збройні підрозділи силових структур України на відстань, що виключає можливість обстрілу населених пунктів артилерією та всіма видами систем залпового вогню, виключити застосування бойової авіації проти мирних громадян та населених пунктів у зоні конфлікту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом