Вступ України до НАТО сьогодні нереальний, оскільки до цього не готова ні сама Україна, ні Північноатлантичний військовий союз. Таку думку, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції висловив політолог-міжнародник Геннадій Друзенко.

«За час незалежності України ідея курсу на приєднання до НАТО змінювалася кілька разів. Однак сам альянс явного бажання побачити Україну в числі своїх учасників зовсім не демонстрував. Нам, звичайно, говорили про «відкриті двері», але не більше», - заявив експерт.

Більш того, за словами політолога, реальні можливості НАТО як гаранта світової воєнної безпеки можна вважати сильно перебільшеними.

«За весь час свого існування сили НАТО брали участь у бойовому конфлікті всього один раз, це була війна в Афганістані. І цю війну альянс, по суті, програв», - вважає Друзенко.

На його думку, сьогодні НАТО є «надзвичайно збюрократизованою структурою», всередині якої у світлі подій в Україні чітко проявилися внутрішні розбіжності.

Тому, за словами експерта, Україні сьогодні краще не прагнути до вступу в НАТО, очікуючи, що таким чином вона опиниться під захистом могутнього військового союзу, а домовлятися про надання необхідної допомоги з членами НАТО окремо.

Водночас директор військових програм Центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський вважає, що до нинішнього стану Україну привів саме статус позаблокової держави. «Власна армія, перетворившись в комерційне підприємство з розпродажу військового майна, виявилася наполовину небоєздатною, а колишні гаранти безпеки свої ж зобов'язання порушили. У результаті країна опинилася один на один з зовнішньою агресією», - вважає Сунгуровський.

На його думку, основний мотив, який сьогодні рухає керівництвом Російської Федерації - це «залишити Україну в орбіті свого впливу». Тому експерт вважає, що Україна повинна почати рух у бік приєднання до НАТО.

«Такий рух буде демонструвати Росії наше бажання жити самостійним життям, а не під чиюсь диктовку», - вважає Сунгуровський.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Північноатлантичний альянс повинен надати Україні спеціальний статус особливого партнера номер один.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

84