Висновки тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради України з питань розслідування фактів загибелі громадян у містах Одесі, Маріуполі, а також в інших містах Донецької та Луганської областей будуть оприлюднені до кінця цього тижня. Про це ForUm'у повідомив голова парламентської ТСК, народний депутат України Антон Кіссе.

«2 вересня проводилося завершальне засідання ТСК. Ми займаємося зараз виробленням документа за зібраними матеріалами, за викладеними фактами та заявами. Все узагальнюється. Буде прийнято рішення ТСК, а матеріали передані у відповідні інстанції. І ту інформацію, яка сьогодні не засекречена, ми оприлюднимо - ознайомимо з нею жителів Одеси, Маріуполя та всієї України», - заявив він.

Кіссе розповів, що комісія отримала багато інформації від свідків трагічних подій в Одесі. «Досі люди дзвонять, надають інформацію. Це і волонтери-медики, які надавали там першу медичну допомогу, і просто активні одесити. Але абсолютна більшість не хочуть, щоб їхні прізвища потрапляли в протоколи. Йдуть постійні звернення родичів, батьків, представників тих людей, за яким ведеться слідство, яких допитують як обвинувачених або свідків. Їх сотні. Що ж стосується громадських організацій - ми вивчаємо їх матеріали, проводимо зустрічі з їх представниками. Єдине, що у нас перервався зв'язок з тими громадянами, які звернулися до суду в Києві. Звертаємося до них, щоб вийшли на контакт, і ми, як народні депутати, могли бути їм корисними в плані юридичного забезпечення», - поінформував глава ТСК.

За його словами, членам комісії вдалося отримати не всю інформацію. «Виходячи з отриманої інформації, ми бачили необхідність зустрітися з екс-секретарем РНБО Андрієм Парубієм. Зверталися і до Президента, і до голови ВРУ з проханням сприяти у забезпеченні явки пана Парубія. Вчора ми теж шукали можливість з ним зустрітися в зручний для нього час. Але, на жаль, цієї зустрічі не відбулося. І питання, що члени комісії хотіли поставити, залишилися без відповідей. Також у нас було велике бажання зустрітися із заступником міністра внутрішніх справ України Сергієм Чеботарем. Сергій Іванович на засідання не з'явився», - повідомив парламентарій.

«Не з усіма матеріалами вдалося ознайомитися. Дуже велика їх кількість засекречена, особливо в СБУ. Важко членам комісії робити висновки, наскільки це правильно. Ті повноваження, що їх мають парламентські комісії, народні депутати, обмежені. А засекречені матеріали дуже важливі. Головне, щоб вони не залишилися закритими назавжди, вони повинні потрапити в роботу слідчих органів для розкриття всіх фактів», - додав Кіссе.

Також, за його словами, поки немає висновків міжнародних експертів щодо обставин загибелі в одеському Будинку профспілок учасників масових заворушень 2 травня 2014 року. «Поки немає остаточної ясності. У нас є офіційні документи, що матеріали відправлені для проведення міжнародних експертиз. Експертиза проводиться. Але відповідей за результатами поки немає», - зазначив Кіссе.

«В Одесі 2 травня сталася велика трагедія. Розслідування повинно бути доведено до кінця. Робота органів слідства повинна бути старанною і чесною. Слідство і суд повинні назвати імена винних у трагедії. Якщо ніхто не буде втручатися в роботу слідства - буде і результат. Крім того, хочу підкреслити, що турбота ТСК не буде зведена до констатації, що вдалося зробити, а що не вийшло. Робота буде продовжена, нехай і не в рамках комісії», - підкреслив народний депутат.

Нагадаємо, акції в пам'ять про загиблих під час пожежі в одеському Будинку профспілок, організовані місцевими антифашистськими організаціями, пройшли в серпні у Парижі, Римі, Мадриді, Брюсселі, Відні, Варшаві, Дубліні, Софії та інших європейських містах біля посольств і консульств України.

Голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Армен Арутюнян заявив, що розслідування подій, що відбулися на Майдані Незалежності та в Одесі, на думку ООН, затягується.

Кількість загиблих у ході зіткнень в Одесі 2 травня у Будинку профспілок становила 48 осіб.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом