Продаж Міністерством фінансів 340 млн доларів НБУ - це круговий оборот валюти. Про це кореспонденту ForUm'у повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Євросоюз дав нам 600 млн євро. Не дуже велика сума, але все ж її дали. Це повинно було піти на стабілізацію ситуацію в Україні. Ці гроші отримав Кабмін. Зазвичай Мінфін такі гроші продає НБУ, регулятор приймає рішення про їх використання. Так звичайно і робилося. Але уряд вирішив розіграти комедію», - сказав Охріменко.

Експерт не бачить логіки у продажі цієї суми.

«Ці гроші відразу ж повернулися. Їх відразу ж викупила НАК «Нафтогаз». Для чого потрібна була ця комедія з круговим обігом валюти - неясно. Але на зміцнення гривні, як обіцяв Яценюк, вони не пішли. Вийшло так, що Мінфін продав ці гроші НБУ, а регулятор на наступний день випадково, за заявкою «Нафтогазу», віддав їх. Не було в цьому ніякої допомоги гривні. Зазвичай це робиться тихо, але в цей раз вирішили пропіаритися», - вважає Охріменко.

Нагадаємо, що уряд прийняв рішення про продаж Мінфіном Нацбанку 340 млн доларів. Про це заявив 28 серпня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, додавши, що цей захід «додатково дасть можливість стабілізувати валютний курс».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

154