Без російського газу українці будуть цієї зими мерзнути. Таку думку висловив Forum'у експерт з енергетики Валентин Землянський.

«Без російського газу нічого хорошого з нами не буде, ризикуємо холодною зимою. Ми поки що не говоримо про можливий блекаут і пенсіонерів, які замерзають, але те, що в будинках буде некомфортна температура - це факт. Можливий дефіцит газу для потреб промисловості або теплокомуненерго. Тобто - вкрай некомфортна зима», - зазначив експерт.

При цьому Землянський упевнений, що постачання газу з Європи ситуацію в Україні не врятує.

«Європейський реверс наші проблеми взимку не вирішує. Якась частина газу з Європи може бути. Але якщо сама Європа буде мерзнути, за низьких температур, то вона в першу чергу забезпечуватиме себе, і тоді реверс взагалі може впасти до нуля», - сказав експерт.

«Плутаються два принципово різні поняття - транзитні потужності, розмір труби, якою можна прокачати газ, і безпосередньо сам газ. Проблема саме з наявністю цього газу на європейському ринку, з обсягами, які можуть бути поставлені в Україну», - пояснив він.

Землянський також підкреслив, що Україні необхідно модернізувати власну газовидобувну галузь.

«Треба наводити лад у себе - свій газ ми теж добуваємо. І тоді зможемо мінімізувати споживання імпорту, і буде некритично - скільки цей імпорт коштує», - зазначив експерт.

«Нам потрібно домовлятися з Росією про якісь компромісні варіанти з одного боку, з іншого - потрібно починати займатися нашими внутрішніми проблемами, через які неефективно функціонує ринок газу, житлово-комунальне господарство, промисловість, що призводить до великих обсягів споживання газу, необхідність імпорту великих обсягів», - уточнив Землянський.

На думку експерта, українському уряду необхідно працювати над нормативно-правовою базою в сфері енергетики.

«Якщо ми поміняємо нормативно-правову базу - вже зможемо заощадити близько 2-3 мільярдів кубометрів газу, тільки за рахунок впровадження цих змін, за рахунок перекриття тіньових схем. Має порушуватися питання щодо зміни умов гри». Потрібні розробки цільових програм, які будуть стосуватися реформування ринку газу, ЖКГ», - сказав Землянський.

У той же час експерт зазначив, що неможливо швидко і дешево модернізувати свою газову галузь до рівня, коли Україна перестане бути залежною від імпортного газу.

«Модернізація - це час і дуже великі гроші. Необхідні десятки мільярдів гривень і близько п'яти-семи років», - пояснив Землянський.

Як повідомляв ForUm, Україна почала реверс газу зі Словаччини.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

105