В Європі немає консенсусу щодо членства України в НАТО. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор Інституту української політики Костянтин Бондаренко.

«Не Україна вирішує, приймуть її в НАТО чи ні. Україна неодноразово підкреслювала своє бажання інтегруватися в Альянс. Востаннє наша країна заявляла про це в 2008 році, тоді блокувалася трибуна парламенту і т.д. Тоді саме НАТО на Бухарестському саміті відмовило Україні в наданні навіть плану з отримання членства», - нагадав Бондаренко.

Політолог зазначив, що на сьогодні Україна не підписала навіть плану досягнення членства.

«А це обов'язковий документ, де є перелік дій, обов'язкових для всіх охочих. Україна мала б виконати все зазначене там, щоб мати право подати заявку. Хочу нагадати, що тоді в 2008 році цей план отримала Боснія і Герцеговина. Досі їх не прийняли в НАТО. Тобто це довга процедура, особливо для держав Східної Європи», - зазначає він.

«Всі рішення в Альянсі приймаються консенсусом, тобто всі 28 країн НАТО повинні дати згоду на прийняття України. Сьогодні цього консенсусу немає. Значна частина європейських держав не хоче псувати відносини з Росією, в першу чергу економічні. З цієї причини вони не підтримають євроатлантичні прагнення України. Нам будуть казати: так, звичайно, ми хочемо бачити вас у своїй дружній сім'ї, але якось потім», - прогнозує Бондаренко.

При цьому експерт зазначає, що й сама Україна не відповідає стандартам Альянсу.

«Ні українська армія, ні економіка, ні політична система не відповідають стандартам НАТО. Вони досить жорсткі, тому до їх досягнення йдуть роками. Та і в українському суспільстві досі не визначилися з членством у НАТО. Я не бачив останніх соціологічних даних, але минулого року третина наших співгромадян були готові до членства в Альянсі. Можливо, зараз щось змінилося. Ось заявили про рішення відмовитися від позаблокового статусу і що? Далі що?» - ставить риторичне запитання він.

На запитання про те, чому прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, знаючи про неготовність України до членства в НАТО, зробив цю заяву, політолог відповів: «Прем'єр-міністр знає одне: скоро вибори. І йому потрібні голоси виборців. Це він знає напевно».

Нагадаємо, 29 серпня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна має намір відмовитися від позаблокового статусу.

30 серпня в уряді повідомили, що законопроект Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення захисту суверенітету і територіальної цілісності України» зареєстрований у Верховній Раді України 29 серпня.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237