В Україні державний борг збільшується за рахунок девальвації. Про це кореспонденту Forum'у повідомив економічний експерт Борис Кушнірук.

«Державний борг збільшується хоча б за рахунок девальвації. Чим більша девальвація - тим більшим стає наш борг щодо ВВП. І це при тому, що зменшуються доходи бюджету і економіка падає взагалі», - сказав Кушнірук.

На уточнююче запитання про те, чи збільшить державний борг України наступний транш МВФ, експерт відповів: «Справа в тому, що ми повинні цими грошима погасити частину своїх боргів. Тому питання не в допомозі МВФ, кредитній допомозі. Уряду пора перестати займатися демагогією і почати реформи. Хоча б елементарні речі».

Кушнірук пояснив, що зараз нічого не заважає уряду почати, наприклад, встановлення будинкових приладів обліку газу.

«Для цього не потрібно мати якихось особливих інтелектуальних здібностей. Потрібно мати хоча б совість. Очевидно, що є небажання цього робити, оскільки за постачальниками газу та води стоять бізнесмени, які «підгодовують» політиків та чиновників, які блокують цю ініціативу. Це не потребує затвердження парламенту. Уряд може це робити самостійно, але не робить. І це можна робити, незважаючи на війну. Навпаки воєнні дії нас змушують реформувати країну. Але замість цього в Кабміні несуть популістські речі», - підсумував експерт.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

62