Україна, яка рік тому опустилася на 11 позицій в Індексі глобальної конкурентоспроможності (Global Competitiveness Index, GCI) Світового економічного форуму (СЕФ), змогла відіграти вісім позицій і зайняти 76 місце з 144 країн (рік тому 84 місце серед 148 країн).

СЕФ уточнює, що конфлікт у східній частині країни та в Криму мало вплинув на результати, оскільки до того часу дані вже були зібрані, однак це вплине на конкурентоспроможність країни в майбутньому.

Згідно зі звітом, прогрес був досягнутий за рахунок більш позитивного сприйняття інститутів та ефективності ринків, а також кращих результатів в освіті.

Серед основних проблем СЕФ зазначає розбудову інституційної структури (130 місце), скорочення домінування великих компаній на внутрішніх ринках (129 місце) і підвищення конкурентності ринків (125 місце) і, отже, їх ефективності (112 місце).

«Зміцнення фінансових ринків (107 місце) сприятиме подальшій стабілізації економіки і дозволить Україні краще скористатися численними конкурентними перевагами, такими як її добре освічене населення (40 місце) і розмір ринку (38 місце) - досить великий за європейськими мірками», - зазначають експерти СЕФ, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

З найближчих сусідів у Польщі 43 місце (мінус 1 позиція), Росії - 53 місце (+11), Румунії - 59 (+17), Угорщини - 60 (+3), Словаччини - 75 (+3), Молдови - 82 (+7) (Білорусь відсутня в рейтингу).

Шостий рік поспіль рейтинг очолює Швейцарія. Сінгапур залишається на другій позиції, США витіснили Фінляндію з третього на четверте, а Німеччина, як і рік тому, замикає п'ятірку лідерів. Швеція опустилася з 6-го на 10-те місце, тоді як Японія піднялася з 9-го на 6-те. Між ними розташовуються Гонконг, Нідерланди і Великобританія.

Всього у рейтингу вказані 144 країни. Визначаючи конкурентоспроможність як набір інститутів, політичних заходів та чинників, що визначають рівень продуктивності країни, СЕФ розраховує рейтинг на основі комбінації загальнодоступних та власних спеціалізованих даних за 12 вимірами - складовими конкурентоспроможності, які разом являють собою всеосяжну оцінку конкурентоспроможності економіки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

101